14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Δήμος Ηρακλείου: Αλλάζει όλη η φιλοσοφία για τα απορρίμματα – Τί προβλέπεται

Ημερομηνία:

Αλλάζουν όλα σε ό,τι αφορά στην ίδια τη φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Ηράκλειο, με έμφαση στα οργανικά απόβλητα, με την τοποθέτηση περίπου 1000 καφέ κάδων και όλων των νέων μηχανημάτων του δικτύου συλλογής των εν λόγω απορριμμάτων, σταδιακά σε όλη την έκταση του Ηρακλείου.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός με το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω”, αρχικά για 300 μεγάλες επιχειρήσεις, με τη ζύγιση των απορριμμάτων που παράγονται.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, σύντομα θα τοποθετηθούν περίπου 1000 κάδοι σε όλο το Ηράκλειο, για την απόρριψη των οργανικών απορριμμάτων.

Αρχικά, όπως είπε, θα τοποθετηθούν περίπου 200 καφέ κάδοι και 5000 μικρότεροι κάδοι των 10 λίτρων σε όλη την εντός των Τειχών Πόλη μέχρι τη λεωφόρο Καζαντζίδη και από την ανατολική πλευρά μέχρι το Παγκρήτιο, σε όλη την έκταση δηλαδή της περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Οι μικροί κάδοι θα μπουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ενώ θα μοιραστούν και ειδικές σακούλες Και στο υπόλοιπο Ηράκλειο όμως σταδιακά θα τοποθετηθούν 750 καφέ κάδοι όπως επίσης και περίπου 10.000 καδάκια αλλά και 100.000 χαρτοσακούλες με ζυγιστικά λογισμικά για να υπάρχει εικόνα για το τι απορρίμματα που θα απορρίπτονται ενώ θα υπάρξει σύστημα ζύγισης ανά γειτονιά σε πρώτη φάση για να μπει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός “Πληρώνω όσο πετάω”.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, υποχρεωτικά θα πρέπει το Ηράκλειο, μέσω χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάπτυξης, να ενταχθεί σε σύστημα ηλεκτρονικής σήμανσης των απορριμμάτων και κοστολόγησης τους.

Όπως είπε ο κ. Βαρδαβάς, αρχικά ο έλεγχος και η ζύγιση θα αφορά σε 300 ΑΦΜ, δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, φρουταγορές, μεταξύ άλλων, και εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα και καταφέρουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά θα καταφέρουν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη τους, με το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω”… Το Πρόγραμμα σιγά σιγά θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο Ηράκλειο και στα νοικοκυριά. Δηλαδή, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, θα μετράμε τι πετάει ο καθένας και θα καθορίζονται με τον τρόπο αυτό, τα δημοτικά τέλη του…

Η δεύτερη φάση θα αφορά στα νοικοκυριά, με την οριοθέτηση των κάδων ανά γειτονιά. Στο μεταξύ, σε φάση κατακύρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προκήρυξη της Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση “Μαύρος Σπήλιος” στην Αλικαρνασσό ενώ εκτιμάται ότι έως το 2024 θα έχουμε τη νέα Μονάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς.

Η νέα αυτή Μονάδα, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ και θα διαχειρίζεται 59.200 τόνους/έτος σύμμεικτα στερεά απόβλητα.

Στη Μονάδα θα υπάρχει διαχωρισμός των υλικών τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, προκειμένου να εισαχθούν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό και δευτερογενές καύσιμο. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ταφής θα μειωθεί κατά 70%. Η Μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...