21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δίκτυο Μεσογειακών δασών με υψηλή οικολογική αξία με τη συμμετοχή και του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Ημερομηνία:

Δεκαοκτώ δασικές περιοχές, μία εκ των οποίων ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διατήρηση της υψηλής οικολογικής αξίας των οικοσυστημάτων τους.

Τα Μεσογειακά Δάση είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η διάβρωση του εδάφους, οι καταιγίδες, η ξηρασία, η υπερβόσκηση, η εντατική γεωργία, οι δασικές πυρκαγιές και η υπερεκμετάλλευση των δασών θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις περιοχές, ενώ είναι γνωστό ότι τα δάση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην ανθεκτικότητα έναντι των κλιματικών κρίσεων. Το δίκτυο Medforval που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA, αντιμετωπίζει αυτά τα επείγοντα ζητήματα φέρνοντας μαζί διαφορετικούς φορείς και ανταλλάσοντας γνώσεις και καλές πρακτικές για την προστασία των δασών.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι μία από τις 18 περιοχές –μέλη του δικτύου και εκπροσωπείται από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 23-26 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετείχε το ΜΑΙΧ, τα μέλη του δικτύου αντάλλαξαν ιδέες και να καθόρισαν στρατηγικές για τα επόμενα βήματα. Κοινός στόχος η προστασία, η διαχείριση και η αποκατάσταση των μεσογειακών δασών με υψηλή οικολογική αξία. Οι ερευνητές του ΜΑΙΧ που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και το πρόγραμμα για τη διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη.

Το δίκτυο Medforval συντονίζεται από την ΜΚΟ Istituto Oikos που εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας και περιλαμβάνει 18 περιοχές από 12 Μεσογειακές χώρες: Ermenek-Konya (Τουρκία), Guadiana (Πορτογαλία), Köprülü (Τουρκία), La Massane (Γαλλία), Livanjsko Polje (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Luberon-Lure (Γαλλία), Monte Arcosu (Ιταλία), Poblet (Ισπανία), Πρέσπα (Ελλάδα), Prokletije (Μαυροβούνιο), Σαμαριά (Ελλάδα), Jordan EcoPark (Ιορδανία), Shouf (Λίβανος), Sierra de las Nieves (Ισπανία), Talassemtane (Μαρόκο), Valle del Ticino (Ιταλία), Zaghouan (Τυνησία).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...