14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Δίπλα στους 3 διωκόμενους των γεγονότων της 25ης Μαρτίου 2012 η ΕΛΜΕ Χανίων

Ημερομηνία:

Άλλη μια δίκη εις βάρος πολιτών που διαδήλωναν ενάντια στα μνημόνια θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου. Με ψήφισμά της η ΕΛΜΕ Χανίων περιγράφει τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στις 25 Μαρτίου 2012 και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους διωκόμενους.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ημέρα της παρέλασης έγιναν επεισόδια μεταξύ των πολιτών που βρισκόταν εγκλωβισμένοι πίσω από κάγκελα και πολυπληθών δυνάμεων της αστυνομίας. Στις συλλήψεις που ακολούθησαν, συνέλαβαν τυχαία 3 άτομα από το σωρό που δεν είχαν καμία συμμετοχή σε κανένα επεισόδιο, όπως φαίνεται και από τα βίντεο των τοπικών καναλιών. Μεταξύ αυτών συνελήφθη και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Άρης Ρέττος.

Τότε, τα δημοσιεύματα της περιόδου μιλούσαν για φάμπρικα διώξεων που είχε στηθεί από τη μνημονιακή κυβέρνηση με παρόμοιου τύπου κατηγορητηρίων εις βάρος γνωστών αγωνιστών του τόπου.

Θυμηθείτε και το κοινό άρθρο που υπογράφουν δύο από τους κατηγορούμενους όπως δημοσιεύθηκε χθες στον “Αγώνα της Κρήτης”

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Στις 16 Μαρτίου 2016 γίνεται η δίκη τριών συμπολιτών μας-διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου το 2012. Στη συγκέντρωση που καλούσαν σωματεία , σύλλογοι( μεταξύ άλλων και η ΕΛΜΕ Χανίων) συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία στην πόλη μας εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που είχε βάλει τη χώρα στα Μνημόνια.

Η αστυνομία συνέλαβε τυχαία 3 άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή σε κανένα επεισόδιο, όπως φαίνεται και από τα βίντεο των τοπικών καναλιών. Μεταξύ αυτών συνελήφθη και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Υπήρχε προφανώς από την τότε πολιτική ηγεσία εντολή για χτύπημα της συγκέντρωσης και συλλήψεις. Είχαν φοβηθεί οι κυβερνώντες τις λαϊκές αντιδράσεις από την προηγούμενη παρέλαση και ήθελαν να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι παρελάσεις θα είναι για τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας και όχι για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Προστέθηκε, λοιπόν, άλλη μια δικογραφία στη βιομηχανία διώξεων που άνοιξαν στα Χανιά την περίοδο 2011-2014 με παρόμοια κατηγορητήρια, πολλές φορές με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας…

Οι διώξεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος  των πολιτικών  των «θεσμών» – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που έδρασαν και συνεχίζουν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας τη φτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από το καθεστώς των μνημονίων. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία.

Σε μια συγκυρία όπου οι πρόσφυγες καταφθάνουν κατά χιλιάδες, η Ευρώπη-φρούριο υψώνει εξωτερικούς και εσωτερικούς φράχτες και η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών , η στοχοποίηση όσων αγωνίζονται (πχ αγρότες, εθελοντές αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες) γίνεται ξεκάθαρη. Θέλουν να κάμψουν εν τη γενέσει του την αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές, το λαϊκό κίνημα και την αστείρευτη δυναμική του, που στα χρόνια του μνημονίου, της κοινωνικής καταστροφής και της οξυμένης καταστολής συνεχίζει στο δρόμο του αγώνα.

Δηλώνουμε πως η στοχοποίηση και η επίθεση σε αγωνιστές δε θα περάσει και θα φροντίσει το λαϊκό κίνημα για αυτό. Ο αγώνας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν μια ολόκληρη κοινωνία δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται. Συνεχίζει μέχρι να δικαιωθεί.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και το εργατικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους φοιτητές και τη νεολαία, τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες αγώνα, αντίστασης και αλληλεγγύης, την μαχόμενη διανόηση και κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρουν θέση και να παλέψουν, για να σταματήσει οι διώξεις σε βάρος των τριών διαδηλωτών.

· Υπερασπιζόμαστε το δίκιο, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.
· Απαιτούμε την αθώωση των τριών συμπολιτών μας καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας  δίωξης.
· Καλούμε σε σύσκεψη για συντονισμό της δράσης Τετάρτη 09/03 στις 18:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων.
· Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την ημέρα της δίκης, την Τετάρτη 16/03 στα Δικαστήρια. Για την ακριβή ώρα θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...