22.8 C
Chania
Sunday, May 26, 2024

Δανία: Σε χαμηλό 14 ετών η ανεργία, ανησυχία για έλλειψη εργατικού δυναμικού

Ημερομηνία:

Η ανεργία στη Δανία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για “υπερθέρμανση” της σκανδιναβικής οικονομίας που ανακάμπτει από την πανδημία ως ένας από τους νικητές στην οικονομία.

Το μεικτό ποσοστό μειώθηκε στο 2,5% τον Δεκέμβριο από το 2,8% πριν από ένα χρόνο, υποχωρώντας για πρώτη φορά στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την κρίση του 2008.

Τα στοιχεία οδήγησαν τους οικονομολόγους να προειδοποιήσουν ότι εντείνονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

“Αυτό το momentum στην αγορά εργασία είναι απίστευτα ισχυρό, αλλά επίσης έχουμε παρατηρήσει ότι η ανεργία είναι επικίνδυνα χαμηλή”, ανέφερε ο Soren Kristensen, επικεφαλής οικονομολόγος της Sydbank.

“Με τόσο χαμηλό ποσοστό, η προοπτική υπερθέρμανσης πλησιάζει πιο κοντά”, τόνισε.

Ενώ η οικονομία της Δανίας επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα ήδη την περασμένη άνοιξη, ένας αυξημένος αριθμός δανέζικων επιχειρήσεων έξι ανακοινώσει ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού περιορίζουν την παραγωγή.

Στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση εξασφάλισε πλειοψηφική υποστήριξη για τα μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας για νέους πτυχιούχους και την ενίσχυση των κινήτρων για να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι στο εργατικό δυναμικό.

Η στατιστική υπηρεσία δήλωσε πως το ποσοστό του Δεκεμβρίου ίσως είναι χαμηλότερο από το κανονικό εξαιτίας αλλαγών στη νομοθεσία για τις διακοπές, το οποίο μπορεί να έχει οδηγήσει περισσότερους εργαζόμενους να πάρουν άδεια.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαγουβάρδος: «Ερχεται το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών»

Με το θερμόμετρο να έχει φτάσει ακόμη και τους...

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πάνω από 68.000 οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 – Το πρόγραμμα των μαθημάτων

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους...

Eπίσκεψη στην Παλαιστίνη σήμερα ο Κασσελάκης – Θα βρεθεί σε Ιεροσόλυμα, Βηθλεέμ και Ραμάλα

Στην Παλαιστίνη θα βρεθεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πέρα από την...