14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Δεν μπορεί το συμφέρον κάποιων να ξεπερνά το δίκαιο και την αλήθεια»: Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης εξηγεί γιατί συντάσσεται με όσους αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλη

Τη σύνταξή του στο πλευρό των κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δηλώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο δύο φορές ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις. Εχοντας συνδέσει τη ζωή του και την αθλητική του δραστηριότητα με τις ελληνικές θάλασσες, είναι κατηγορηματικός για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις και στέλνει ένα σαφές μήνυμα κινητοποίησης προς τους κατοίκους της Κρήτης και όλων των περιοχών όπου συζητείται η έναρξη εξορύξεων.

Ο ίδιος αναφέρει:

«Θεωρώ πως η πιο επικίνδυνη πεποίθηση είναι να πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος εκτός από μας θα σώσει τον πλανήτη, ότι κάποιος άλλος θα σώσει εμάς και τα παιδιά μας. Είναι μεγάλη πλάνη το να μεταφέρουμε συνεχώς σε κάποιον άλλο την ευθύνη που αναλογεί σε εμάς τους ίδιους. Υπό αυτό το αξιακό πρίσμα, έρχομαι να υποστηρίξω τις κινήσεις ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης και πολύ απλά μεταφέρω με τη δική μου φωνή αυτό για το οποίο προειδοποιούν και οι επιστήμονες».

Για τη συστράτευσή του στον αγώνα κατά των εξορύξεων, εξηγεί:

«Η θέση μου είναι η θέση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που έζησε τη ζωή του μέσα στη θάλασσα και θέλει να παραδώσει τη θάλασσα αυτή ίδια ή και ακόμα καλύτερη στο δικό του παιδί και στα παιδιά όλου του κόσμου».

Σχετικά με τις «διαβεβαιώσεις» των εταιρειών περί ασφαλών εξορύξεων, ο Ελληνας ολυμπιονίκης δηλώνει στην «Εφ.Συν.»:

«Πιστεύω ότι είναι ένα μη υπολογισμένο ρίσκο. Εγώ έχω μάθει να πιστεύω στα μάτια μου και όχι στα λόγια, δεν έχω δει μέχρι στιγμής κάτι που να με πείθει για τη μη ύπαρξη κινδύνου. Μιλάμε για μια ασύμμετρη απειλή με ανυπολόγιστο κόστος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομικά μεγέθη σε σχέση με την καταστροφή μιας περιοχής. Δεν μετριέται με χρήματα η ζημιά στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Δεν μετριέται σε χρήμα η ζωή των παιδιών μας και η ζωή των ανθρώπων σε μια τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί το συμφέρον κάποιων να ξεπερνά το δίκαιο και την αλήθεια. Δεν είναι τα πάντα προς πώληση, δεν μιλάμε για μια τίμια σχέση σε αυτό το θέμα».

Δείτε την ομιλία του Νίκου Κακλαμανάκη στην εκδήλωση ενάντια στην εξορύξεις υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο καθώς και τις ομιλίες του διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), γεωλόγου, και ωκεανογράφου Χρήστου Αναγνώστου και το ηλεκτρολόγου μηχανικού και μέλος κινηματικών πρωτοβουλιών για ζητήματα ενέργειας, Τάσου Κεφαλά.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=uj3RUk2jF4A”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-SPnczT3vyQ”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=c0TPoLDMrQo”]

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...