15.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Δεν φταίει ο κόσμος που δεν κατάλαβε αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπεισε κανέναν

Ημερομηνία:

Του Νίκου Αγγελάκη

Ένα κόμμα που κυβέρνησε και που βρέθηκε στην συνέχεια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να χάσει από μία ΝΔ με σωρεία σκανδάλων σε όλα τα σημεία με αυτό το ποσοστό.

Κατ’εμέ γι αυτό δεν φταίει ο κόσμος που δεν κατάλαβε αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπεισε κανέναν. Και πώς να τον πείσει όταν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και η προεκλογική του καμπάνια περιορίστηκε στο ποιος είναι ο πραγματικός ιδεολογικός απόγονος του Αντρέα Παπανδρέου (ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ) και αν η ΝΔ είναι κακή ή καλή επιλογή για τον πολίτη. Δηλαδή ρε φίλε το 1981 είναι πιο κοντά στο 1940 από το 2023. Σε ποιες γεννιές απευθύνεται ακριβώς; Και τί μου μιλάς για τη ΝΔ; Την ξέρουμε την ΝΔ και τις πολιτικές της. Ή συμφωνείς ή όχι με αυτές. Ο κόσμος αυτές τις πολιτικές επιλογές τις βιώνει.

Είσαι κόμμα καταγγελτικό ή κόμμα εξουσίας που ενδιαφέρεσαι να λύσεις προβλήματα εφαρμόζοντας τις πολιτικές σου όπως εσύ πιστεύεις ότι είναι καλύτερο για το σύνολο με βάση την ιδεολογική σου αφετηρία; Τι προσπαθείς να μου εξηγήσεις;

Και για ποιες πολιτικές μιλάμε ακριβώς; Έκανες το όχι ναι, δεν εξήγησες ποτέ τους λόγους, ούτε ζήτησες συγνώμη γι’αυτό και περιορίστηκες στο να μας πεις ούτε λίγο ούτε πολύ ότι επρόκειτο τελικά για μία παρεξήγηση. Παρεξήγησε ένας ολόκληρος λαός απ’ό,τι φαίνεται και περιοριστήκαμε στο να συζητάμε με κομματάρχες σου και ψηφοφόρους σου στα καφενεία τους λόγους.

Ψήφισες μνημόνια (που ήρθες να πολεμήσεις) και δεν εξήγησες ποτέ τους λόγους αλλά άφησες πολιτικούς αναλυτές να το κάνουν από μόνοι τους ερμηνεύοντας την ανικανότητα και αποτυχία σου. Καθιέρωσες το χρηματιστήριο ενέργειας και άνοιξες τις κερκόπορτες της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στις θάλασσες (και με τον τρόπο που έγινε αυτό).

Συνάμα έχεις πολιτικούς που πολιτεύονται με κραυγές και κουμπούρια (λες και βρισκόμαστε στο ’60 στα βουνά και τις πεδιάδες της Κούβας και ετοιμαζόμαστε για τη νέα επανάσταση δίχως καν να είναι και ικανοί γι’αυτή) που τους δίνεις την πρώτη γραμμή και αβαντάρεις κιόλας (για να μην χάσεις ψήφους; λολ δλδ) και σωρεία άλλων ζητημάτων.

Για να μην παρεξηγηθώ από φίλους και μη, για εμένα το σημαντικότερο ζήτημα δεν ήταν η λήψη των παραπάνω αποφάσεων (που είναι εννοείται σημαντικό βέβαια) αλλά ότι ποτέ ουσιαστικά δεν εξηγήθηκε στον κόσμο γιατί φτάσαμε ως εκεί. Κόμμα που δεν συνομιλά με τον λαό με επιτυχία δεν τα πηγαίνει και καλά με τον λαό.

Μιλάμε για απόλυτη αποτυχία και δεν νομίζω ότι έχουν καταλάβει τους λόγους. Το βλέπω και από φίλους στο fb που μιλάνε για αποτυχία του λαού να διακρίνει την σωστή επιλογή και που βγάζουν και χολή του τύπου “Δεν ήθελες ΣΥΡΙΖΑ ε; Ε τώρα κάτσε άλλα 4 χρόνια με τον Μητσοτάκη να δεις την γλύκα”. Όχι παιδιά, δεν πάει έτσι.

Καλώς ή κακώς, πολιτικά η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Και για εμένα, έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνη γι’αυτό. Βασικά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη γι αυτό αφού η ποσοστιαία διαφορά αυτή διαμορφώνεται από απόλυτους αριθμούς που αφορούν αύξηση περίπου 70.000 ψήφων για ΝΔ και απώλεια 700.000 ψήφων από ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν επέλεξε ο κόσμος να ψηφίσει ΝΔ, ο κόσμος απλά δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μου φαίνεται απίστευτο το πόσο γρήγορα κατάφερε ένα κόμμα να “πείσει” έναν λαό που ψήφισε 70+% στην Κρήτη και 60+% σε όλη την επικράτεια όχι σε ένα δημοψήφισμα (με τα όσα φαιδρά ακολούθησαν που όλοι γνωρίζουμε) να τους γυρίσει την πλάτη. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω τί άλλο ακριβώς μπορεί να είναι.

Όταν πρακτικά δεν ανήκεις ούτε στην αριστέρα, ούτε στην δεξιά και ταυτόχρονα δεν καταφέρνεις να επικοινωνήσεις ικανοποιητικά το νόημα του σλόγκαν σου (Αλλαγή) λυπάμαι αλλά ή αλλάζεις το κόμμα σου και τον τρόπο που “μιλάς” με τον λαό και τις ανάγκες του ή διέλυσε το να πάμε παρακάτω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ