Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία πείνας των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι από χθες απέχουν από το φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικέςσυνθήκες κράτησης νοσηλείας.

Μετά τον θάνατο ενός ακόμα καρκινοπαθή και έπειτα από 22 ημέρες αποχή από φαρμακευτική αγωγή, οι ασθενείς κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού εξακολουθούν και σήμερα την απεργία πείνας, όπως αναφέρεται στον σχετικό λογαριασμό στο twitter, #kolastirio.

Οι ασθενείς ζητούν άμεση συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, τονίζουν σε μήνυμά τους «μετράμε τους νεκρούς μας στο κολαστήριο του Κορυδαλλού» ενώ ενημερώνουν ότι υπάρχουν άλλοι δύο ασθενείς από τις φυλακές που είναι ετοιμοθάνατοι σε δημόσια νοσοκομεία.

Έχοντας ”φωνή” τους, τον λογαριασμό twitter #kolastirio, οι κρατούμενοι περιγράφουν και σήμερα την κατάσταση που βιώνουν με σοκαριστικά λόγια τονίζοντας ότι ”οι συνθήκες που επικρατούν στο κολαστήριο είναι ενδεικτικές του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Ο καθρέφτης της ξεφτίλας μας και αναφέρουν ότι οι 50 οροθετικοί κρατούμενοι δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κρατούνται σε κελιά – τουαλέτα”.

Συνεχίζουν, επίσης, λέγοντας οτι ”υπάρχει εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης” στο θέμα και ότι ”τους αφήνουν να σαπίζουν”.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών, «υπάρχει από χθες αποχή κρατουμένων από το συσσίτιο, προφανώς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο. Η πραγματικότητα είναι όπως την έχουμε θίξει και πολλές φορές ότι το συγκεκριμένο είναι νοσοκομείο μόνο στην ταμπέλα, μόνο στο όνομα γιατί πραγματικά δεν παρέχει τίποτα απ’ όσα θα πρέπει να παρέχουν τα νοσοκομεία, πόσο μάλλον όταν απευθύνεται σε τόσο ευαίσθητες ομάδες όπως είναι οι ασθενείς κρατούμενοι».

Όπως αποκαλύπτει μέλος της Ομοσπονδίας, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει επαρκές νοσηλευτικό, αλλά ούτε και σωφρονιστικό προσωπικό.

Παραμένει, δε, παρά την γενικότερη αποσυμφόρηση που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στο σωφρονιστικό κατάστημα, ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο, με κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της υγείας των κρατουμένων, αλλά και των όποιων υπαλλήλων του νοσοκομείου.

"google ad"

Ειναι ενδεικτικό ότι στην παρούσα φάση φιλοξενεί 180 άτομα, ενώ έχει επάρκεια 100 κλινών.

Από την Ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων, πάντως, θεωρούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο:

Το ποτήρι όμως δεν έχει ξεχειλίσει ακόμα. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα δούμε χειρότερες αντιδράσεις και κινήσεις από πλευράς των κρατουμένων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα.

healthmag.gr