20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Δε μας αγγίζει η λάσπη”: Ο Θ. Σταθάκης για την επένδυση στη Φαλάσαρνα, τις επενδύσεις στον κόλπο της Κισάμου και στο Λαφονήσι

Ημερομηνία:

Ο πρώην Δήμαρχος Κισσάμου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κισσάμου Θ. Σταθάκης με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρεται σε μια σειρά από επενδύσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή αλλά και προσπαθώντας να κάνει ξεκάθαρη τη θέση της δικης του παράταξης.

Αναφέρει πιο αναλυτικά:

“Το τελευταίο διάστημα όλα τα φώτα της τοπικής και όχι μόνο δημοσιογραφίας είναι στραμμένα στον δήμο Κισσάμου, λόγω της σπουδαιότητας που αναδεικνύεται μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μιας δραστηριότητας που χρόνια πολλά αναμένουμε, ώστε και η Κίσσαμος, με τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα να ωφεληθεί επιτέλους και να έχει την προστιθέμενη αξία που της αξίζει, τόσο ως τόπος, όσο και οι δημότες της.

Όλες οι απόψεις σεβαστές και αποδεκτές στο μέτρο που δεν προσβάλουν και δεν «πετούν λάσπη», εκτός εάν έχουν στοιχεία και αποδείξεις, σε αυτούς που έχουν διαφορετική από αυτούς θέση. Έχουμε δεχτεί, ως επικεφαλής, αλλά και για την πλειοψηφία της δημοτικής παράταξης μας, αρκετή δόση από αυτή την άδικη «λάσπη» και παρουσίαση των θέσεων μας, όπως βολεύει κάθε φορά τον κάθε δημοσιογράφο ή αρθρογράφο, είτε σε έντυπο, είτε σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης.

Δεν μας αγγίζει αυτή η «λάσπη», σεβόμαστε την δημόσια κριτική που στηρίζετε σε επιχειρήματα, ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε.

Η θέση μας για την επένδυση στην «Φαλάσαρνα», ήταν πολύ απλή και κατανοητή. Ως πολιτικό όργανο γνωμοδότησης ( και όχι αδειοδότησης), τοποθετήθηκε η παράταξη μας( συντριπτική πλειοψηφία), ότι η συγκεκριμένη επένδυση, η πρώτη και μεγαλύτερη στην Κοινότητα Πλατάνου, αλλά και δυτικά του δήμου Κισσάμου, προχωράει πολύ σωστά, μέσω πρότασης οργανωμένου ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού (ΣΜΠΕ) και αυτό θα έχει τα μέγιστα οφέλη και στην τοπική κοινωνία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό ζητήσαμε, να προστατέψει η υπηρεσία αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και να δώσει άδεια να κτιστεί όπου επιτρέπεται και ότι επιτρέπεται. Αυτό ζήτησε και η Τοπική Κοινότητα και αυτήν μας την θέση δικαίωσε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Η οποία ψήφισε τα ίδια περίπου και προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω και είπε και επί των τομέων του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού, τι να κτιστεί και που.

Επενδύσεις «κόλπου Κισσάμου»

Του Ομίλου Λεπτού, μια επένδυση με οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό και αυτή που σαφώς θα αναβάθμιση το τουριστικό προϊόν και είμαστε υπέρ, όμως δεν είδαμε, να ενοχληθεί, ούτε καμιά οργάνωση, που θα αλλάξει το τοπίο, διότι είναι μοναδικό και αυτό, αλλά κυρίως, να μην θέλει η δημοτική αρχή Κισσάμου καμία συζήτηση. Δεν το έφερε ποτέ θέμα στο συμβούλιο, ώστε να συζητήσουμε τα οφέλη που πρέπει να έχει η τοπική κοινωνία μας.

Του Ομίλου Ikos, επίσης στον κόλπο της Κισσάμου με επένδυση 1290 κλινών, όχι με ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά με την νομοθεσία μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων εκτός σχεδίου δόμησης. Σε περιοχή με χαρακτηρισμένο υγροβιότοπο που θα γίνουν τέσσερις τοξότες γέφυρες από πάνω του και όμως κανείς από τους «ειδικούς», του δήμου Κισσάμου και όχι μόνο, δεν είπε μια κουβέντα, δεν μας υπέδειξε ως συνήθης πρακτική, τι μέτρα προστασίας πρέπει να προτείνουμε, όπως κάνει σε άλλες περιοχές, αλλά «εξαφανίζεται» μόλις είναι να έρθει απέναντι σε πραγματικούς ειδικούς.

Η θέση μας και πάλι η σωστή. Αναδείξαμε τα πραγματικά προβλήματα της επένδυσης και ζητήσαμε τις λύσεις τους. Σύνδεση με τον βιολογικό του δήμου, δημιουργία πεζοδρομίου προς την πόλη της Κισσάμου, τρόπου δημιουργίας και του παραλιακού πεζόδρομου και πήραμε ήδη έγγραφη θετική διαβεβαίωση της εταιρίας, επιπλέον προστατέψαμε το κύρος του δήμου και το ενδεχόμενο να βρεθεί σε δικαστική διαδικασία με την εταιρία, βάσει της ψευδούς βεβαιώσης ύδρευσης που έδωσε ο κ. Δήμαρχος. Για το θέμα με την μετατροπη σε χρημα , της εισφοράς σε γη, θα στείλω ανεξάρτητη επιστολή.

Λαφονήσι

Αυτό και εάν είναι θέμα που χρειάζεται απόλυτη υπευθυνότητα και διαχείριση. Και τι έχουμε;

Μια δημοτική αρχή που κάνει πολύ πιο άθλια διαχείριση από ότι έκανε την περίοδο 2011-2014. Αύξησε (παρανόμως), τα ομπρελοκαθίσματα σε 3.500m2, υπάρχουν οι δηλώσεις του Δημάρχου Κισσάμου ότι δεν φτάνουν και ο κόσμος θέλει και παραπάνω, αύξησαν τις τιμές από 10 σε 15ευρώ, οι ομπρέλες μέσα στο νερό για πολλές μέρες ( διότι την μία το κατανοούμε λόγο του καιρικού φαινομένου).

"google ad"

Με αποτέλεσμα, την συνεχή υποβάθμιση της περιοχής και τον διασυρμό στα παγκόσμια τουριστικά σάιτ και οργανισμούς και από τις τρεις πρώτες θέσεις που κρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκε στην 25θεση. Και ενώ γίνονται όλα αυτά τα φαιδρά, έρχονται κάποιοι και μας «πλασάρουν» ότι αυτή η διαχείριση είναι «ασπίδα προστασίας του Λαφονησιού».

Ήμαρτον πια…., τόσο πολύ τελικά υποτιμούν τη νοημοσύνη μας; Μάλλον πως ναι, αφού τόλμησαν να παρουσιάσουν ότι τάχα μου υπάρχει διαβούλευση από το υπουργείο, για την ΕΠΜ στο Λαφονήσι και ξεκίνησαν να διαμορφώνουν τις προτάσεις τους, οι «ειδικοί». Παρουσιάζουν δημόσια θέσεις των μελετητών, που αυτοί ακόμα δεν έχουν καταθέσει στο υπουργείο ( βλέπετε με τι ειδικούς έχουμε να κάνουμε; έχουν και μαντικές ικανότητες..), εάν είναι δυνατόν( Απορώ, εάν τα διαβάζουν αυτά και πως δεν έχουν κάνει εξώδικη διαμαρτυρία ή μήνυση).

Αλλά αφού έφεραν το θέμα έστω και έτσι στο δημοτικό συμβούλιο, τους είπαμε, θέλετε όντως την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της μοναδικότητας του τοπίου, δίχως να υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοπαλαιστών του δήμο μας ; Εάν ΝΑΙ. Τότε ελάτε να αποφασίσουμε ότι θέλουμε απόλυτη προστασία του «πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής», κατά αυτούς , του «τρυγητού» λέω εγώ, με τη δημιουργία Βοτανικού πάρκου και την απαγόρευση μόνιμων ομπρελών στην παραλία.

Έτσι μόνο μπορείς να πετύχεις αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η περιοχή. Και επισκεψιμότητα, αλλά και μικρή παραμονή, στο υπέροχο τοπίο και διάχυση στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, για το υπόλοιπο της ημέρας. Δυστυχώς κάποιοι τους θέλουν αλλού, με πρόσχημα το δημοτικό συμφέρον, που όλοι διαπιστώνουν το τι γίνετε εκεί κάτω. Πολλά τα λεφτά τελικά και οι κάτοικοι λένε ( όπως τον Πάγκαλο), «όλοι μαζί τα τρώτε». Όχι κύριοι ούτε όλοι μαζί τα τρώμε, ούτε όλοι ίδιοι είμαστε.

Αυτό αποδεικνύεται από τις ενέργειες του καθενός και τα έγγραφα που υπάρχουν και σας τα αποστέλλω για να δείτε, πως συμφωνούν οι φορείς προστασίας και δημόσιες υπηρεσίες (εννοείτε τα εκάστοτε πρόσωπα διοίκησης), στην «ρεμούλα» και πώς «πολεμούσαν» την τιμιότητα.

Με εκτίμηση
Σταθάκης Θεόδωρος
Επικεφαλής της Μείζονας Αντιπολίτευσης δήμου Κισσάμου”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...