21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Δηλώσεις Νοάμ Τσόμσκι στον “Αγώνα της Κρήτης”: Αν ήμουν Ελλάδα, κι εγώ θα συμμετείχα στις διαδηλώσεις. Όμως δεν υπάρχουν ξεκάθαρα εναλλακτικά μονοπάτια πέρα από το γεμάτο κινδύνους Grexit

Ημερομηνία:

Τη δυσκολία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και την απουσία εύκολων λύσεων αποτυπώνουν οι απαντήσεις που έδωσε στην εφημερίδα μας ο σημαντικός γλωσσολόγος, φιλόσοφος, ακτιβιστής και πολιτικός αναλυτής Νοάμ Τσόμσκι.

Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία πήραμε μετά τη δημοσίευση σχετικής συνέντευξής του στην ιστοσελίδα jacobinmag. Στη συνέντευξη αυτή, η οποία μεταφράστηκε από την εφημερίδα “Εποχή” στην Ελλάδα και αναδημοσιεύθηκε σε μεγάλο αριθμό ενημερωτικών πόρταλ, μεταξύ αυτών και στη δική μας ιστοσελίδα, μεταξύ άλλων ο Νοάμ Τσόμσκι υπογράμισε ότι:

Η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή οικονομία, δεν είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομία εξαγωγών και δε θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τις εξωτερικές πιέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν αρνητική κριτική στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που κράτησε, αλλά πιστεύω ότι είναι δύσκολο να δούμε τι επιλογές θα είχε με τέτοια έλλειψη εξωτερικής υποστήριξης.

Η συγκεκριμένη δήλωση εκλήφθηκε από πολλούς ως μία έμμεση αποδοχή από τον Νοάμ Τσόμσκι, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική, και ότι η λιτότητα είναι αναπόφευκτη.

Επικοινωνήσαμε με τον Νοάμ Τσόμσκι που μας είπε σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση:

Δεν είπα τίποτα παραπάνω από ότι λέει η δήλωσή μου: Είναι πολύ δύσκολο να δω τι επιλογές υπάρχουν δίχως κάποια υποστήριξη από το εξωτερικό. Όμως, δεν αφήνω κανένα υπαινιγμό για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι Έλληνες πολίτες. Καμία από τις προτεινόμενες επιλογές δε μοιάζει καλή, και πρέπει να επιλέξουν αυτό που μοιάζει καλύτερο ή λιγότερο κακό. Δεν είμαι σε καμία θέση να δώσω συμβουλές.

Στο ερώτημά μας αν πιστεύει ότι πιθανές διαδηλώσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα λιτότητας θα είναι άσκοπες μιας και δεν υπάρχουν καλές επιλογές ο Νοάμ Τσόμσκι είπε:

Κατανοώ τους λόγους που θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, και αν ήμουν στην Ελλάδα, θα συμμετείχα σε αυτές τις διαδηλώσεις. Αλλά δεν έχω δει κάποια ξεκάθαρη πρόταση για τα εναλλακτικά μονοπάτια που υπάρχουν για την Ελλάδα πέρα από το Grexit, που πολλοί σημαντικοί στοχαστές προτείνουν, αναγνωρίζοντας όμως τους σημαντικούς κινδύνους.

Γιάννης Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...