19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Διάταξη νόμου απαλλάσσει κατηγορούμενους για «ανοίκειες πληρωμές» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Ενώ το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης έχει παραπέμψει με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων 138 πρόσωπα του Πανεπιστημίου Κρήτης που διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του ιδρύματος, έρχεται μια πολύ περίεργη διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Παιδείας εμπεριέχεται ρύθμιση που προβλέπει τα εξής:

Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής αόφασης ΚΑ/679/1996 (Β’ 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως “ανοίκειες πληρωμές” με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκεθση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ’αριθμ. πρωτ. 938/10,2,2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες.

Καταλογιστικές πράξεις, καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

Πρόκειται για τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 30 που τιτλοφορείται “Λοιπές διατάξεις θεμάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ” του παραπάνω νομοσχεδίου. Και φυσικά από το περιεχόμενό της προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πιο φωτογραφική δεν γίνεται!

Αξίζει να σημειωθεί πως το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου σύμφωνα με το οποίο παραπέμφθηκαν προσφάτως 138 να δικαστούν με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, αφορά σε άλλη χρονική περίοδο από εκείνη της σχετικής με το ίδιο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 και εμπλεκόταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αθωώθηκε.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο marketfair.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...