14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ημερομηνία:

«Ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός, προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το νομοσχέδιο που αναμένεται να αλλάξει το τηλεοπτικό πεδίο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Αμέσως μετά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αναμένεται, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ένας μεγάλος αριθμός περιφερειακών καναλιών αναμένεται να κλείσει αφού με τη διαφημιστική αγορά να έχει καταρρεύσει προ πολλού και δίχως χρηματοδότηση, δε θα μπορούν να πληρώσουν τα πολύ σημαντικά ποσά που ζητούνται. Την ίδια στιγμή, δεν αναμένονται αλλαγές στο τηλεοπτικό πεδίο πανελλαδικά αφού οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες αναμένεται να πληρώσουν τα ποσά που θα τους ζητηθούν.

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «Με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου επιδιώκεται η ρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, προκειμένου να διασφαλίζεται, όπως σε κάθε κράτος δικαίου αρμόζει, η νομιμότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών κατά την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.».

  • Με το άρθρο 2 προβλέπεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα γίνει σύμφωνα με τους ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων, οι οποίοι δύνανται να τροποποιούνται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών καθώς και ότι καθορίζονται με τους Χάρτες Συχνοτήτων οι συχνότητες, οι τεχνικές προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν οι πάροχοι δικτύου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., οι περιορισμοί εκπομπής στους οποίους υπόκεινται οι πάροχοι δικτύου, τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής, η γεωγραφική περιοχή κάλυψης του κάθε κέντρου εκπομπής, καθώς και η διαδικασία περιοδικού ελέγχου των ανωτέρω περιορισμών εκπομπής.
  • Στο άρθρο 4 αναφέρεται πως: Καθορίζεται το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία για τις άδειες εθνικής εμβέλειας και συγκεκριμένα το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων (8.000.000) ευρώ για την χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, το ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου και το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου μη ενημερωτικού προγράμματος.
  • Στο άρθρο 9 προβλέπεται πως το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από τετρακόσια (400) άτομα, το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από διακόσια (200) άτομα το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από πενήντα (50) άτομα και το προσωπικό των υποψηφίων για άδειες περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα πρέπει να απαρτίζεται, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον από είκοσι (20) άτομα.
  •  Οι υποψήφιοι προς αδειοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 10, οι μέτοχοι αυτών οι οποίοι κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο από ένα τοις εκατό (1%) επί του μετοχικού κεφαλαίου και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των υποψηφίων, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι και υποχρεούνται να προσκομίσουν πιστοποιητικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες. 

newpost.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...