16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Τι λέει η κόρη του Μαργαρίτα – «Για μένα είναι προσβλητικό και υποτιμητικό»

Ημερομηνία:

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021. Λίγο πριν από την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του, η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, άνοιξε την καρδιά της στο «Στούντιο 4» της ΕΡΤ και μίλησε για την σχέση της με τον πατέρα της, το πόσο «ευλογημένη» νιώθει που έζησε στη σκιά του και το παράπονό της από την ανάγνωση της διαθήκης του.

«Πάντα νιώθω τυχερή που είμαι κόρη του Θεοδωράκη, για όλη τη ζωή που έζησα και που είχα αυτόν τον πατέρα. Βέβαια, και η μαμά δίπλα δεν μπορείς να φανταστείς τι σημασία είχε στη ζωή του. Δεν νομίζω ο πατέρας μου να ήταν αυτός που ήταν χωρίς τη Μυρτώ» είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στον φακό της εκπομπής.

Και θυμήθηκε τις αφηγήσεις των γονιών της για τον τρόπο που γνωρίστηκαν και τα πρώτα χρόνια που ήταν μαζί.

«Το πρώτο της ραντεβού το έκανε με τον μπαμπά κρυφά στο άλσος της Νέας Σμύρνης. Πήγαιναν για μπάνιο οι δύο οικογένειες στο Καλαμάκι και εκεί στη θάλασσα την πλησίασε και τη φίλησε. Και ήταν ο μπαμπάς ο Κρητικός και τους φώναζε». Αυτά συνέβησαν το ’43 – ’44.

«Κατά περίεργο τρόπο έχω την αίσθηση ότι ο μπαμπάς είναι εδώ. Δεν νιώθω ότι έχει πεθάνει. Επειδή η δουλειά μου είναι η μουσική του με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, είμαι συνέχεια μαζί του» εξομολογήθηκε η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου έχει κάνει σκοπό της ζωής της τη υπεράσπιση του έργου του πατέρα της.

Το μοναδικό σκοτεινό σημείο στην σχέση της με τον πατέρα της ήταν η διαθήκη του που την εξέπληξε και την πίκρανε.

«Γίνανε πολλά και διάφορα μετά τον θάνατό του με τις διαθήκες. Είμαι πικραμένη, αλλά κανείς πρέπει να αποφασίζει στη ζωή του να ξεχνάει τα κακά, να τα βάζει στην άκρη. Αυτά που έγιναν με εμένα και εκείνον μου έκαναν κακό και μου έχει μείνει αυτή η πίκρα. Μου έλεγε συχνά συγγνώμη τον τελευταίο χρόνο. Μετά το πήρα χαμπάρι με τη διαθήκη.

Δεν είναι μόνο ο Κουρής. Όσοι ασχολήθηκαν με το έργο του τους έχει βάλει μες στη διαθήκη για να τους εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το έργο του. Αν είχε ανοίξει τα χαρτιά του και μου εξηγούσε αυτό με τη διαθήκη, θα είχαμε έναν διάλογο, τον οποίο δεν μου τον επέτρεψε. Παράπονο είναι που δεν μου ξεκαθάρισε όλα αυτά που είναι πολύ περίεργα, αλλά μου φτάνουν τα συγγνώμη που μου έλεγε».

Τα επίμαχα σημεία της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη:

«Η διαθήκη έγραφε ότι δεν είμαστε κληρονόμοι αλλά είμαστε κληροδόχοι. Μας εξασφαλίζει τα χρήματα, αλλά δεν μας δίνει δικαίωμα πάνω στο έργο του. Έδωσε δικαίωμα σε έναν εκδότη. Για εμένα είναι προσβλητικό και υποτιμητικό γιατί δουλεύω 30 χρόνια με τον πατέρα μου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...