16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Διαμαρτυρία αγροτών στο Ηράκλειο: Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους καθώς τα έσοδά τους δεν ξεπερνούν ούτε το κόστος παραγωγής

Ημερομηνία:

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε σήμερα από τους αγροτικούς συλλόγους Aστερουσίων και Ηρακλείου στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο καθώς και στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης.

Οι αγρότες κατέθεσαν υπόμνημα στον διευθυντή του ΕΛΓΑ κο Δασκαλάκη με το οποίο ζητούσαν να επισπευστούν οι διαδικασίες καταγραφήςτης ζημιάς στους αμπελουργούς, καθώς και να αποζημιωθεί άμεσα η ζημιά που έχουν υποστεί στην παραγωγή, στο 100%. Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ αφού αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους, τους διεμήνυσε ότι η διαδικασία καταγραφής έχει ξεκινήσει, όμως καθυστερείεξαιτίας τηςυποστελέχωσης και τηςυποχρηματοδότησης του ΕΛΓΑ, με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνιμες προσλήψεις γεωπόνων έχουν να γίνουν από το 2011, ενώ μόλις πρόσφατα έγιναν προσλήψεις 20 συμβασιούχων.

Η αντιπροσωπεία των δύο αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στη συνάντηση τόνισε ότι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο δεν πάει άλλο, οι αγρότες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους καθώς τα έσοδά τους δεν ξεπερνούν ούτε το κόστος παραγωγής.

Στη συνέχεια οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και συναντήθηκαν με την κα Κοζυράκη διευθύντρια της υπηρεσίας όπου κατέθεσαν τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν τα παρακάτω:

-Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής

-Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή.

-Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ μετατρέποντάς τον σε δημόσιο οργανισμό, που δε θα χαρατσώνει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια

-Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους

-Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις

-Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.

Οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους. Επόμενος σταθμός η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρομαγαζάτορες, τις γυναίκες, τη νεολαία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...