14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Διαμαρτυρία εκπροσώπων μαγείρων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, διανομέων και σπουδαστών ΔΙΕΚ στον ΟΑΕΔ Χανίων: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας»

Ημερομηνία:

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/4, στην Διευθυντή του ΟΑΕΔΧανίων από αντιπροσωπεία τουΣυνδέσμου Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγείρων Ν. Χανίων ,  της Επιτροπής Αγώνα Ξενονοδοχυπαλλήλων Χανίων, του Σωματείου Εργαζομένων Διανομέων Ν. Χανίων και της Επιτροπής Σπουδαστών Δ.Ι.Ε.Κ. Χανίων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν το ζήτημα των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να νομοθετηθούν ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και το εισόδημα των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού ενώ τόνισαν ότι «δεν θα επιτρέψουμε να  πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Κατατέθηκε στην διοίκηση του ΟΑΕΔ υπόμνημα το οποίο υπογράφουν 43 επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία από όλη την Ελλάδα. Στην παρέμβαση των εργαζομένων εκφράστηκαν οι ανυσηχίες των εργαζομένων καθώς κανένας εποχικά εργαζόμενος δεν είναι σίγουρος αν θα δουλέψει στον κλάδο την φετινή σαιζόν ή για πόσο χρονικό διάστημα θα δουλέψει.

Στην παρέμβασή του,ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγείρων Ν. Χανίων , Σήφης Αποστολάκης σημείωσε ότι επουδενί δεν επαρκούν τα στήριξης που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για του εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που μένουν εκτός της παράτασης του ταμείου ανεργίας είτε γιατί την προηγούμενη σαιζόν δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα,είτε γιατί δούλεψαν για πρώτη φορά στον κλάδο.

Αντίστοιχα τεράστια ανασφάλεια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι καμία δέσμευση δεν υπάρχει για το πώς θα καταφέρουν οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν σε μια «κουτσουρεμένη» σαιζόν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα ώστε να μπούν στο ταμείο ανεργίας του χρόνου. Ο πρόεδρος του σωματείου κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους στον κλάδο σε συσπείρωση στο σωματείο,σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε να αναγκαστεί η εργοδοσία στην πράξη να τηρήσουν την ΣΣΕ που έχει υπογραφεί για τον κλάδο του επισιτισμού από τον Δεκέμβρη του 2019.

Με την σειρά του εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων,ο Βαγγέλης Οικονομόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους ξενοδοχοϋπάλληλους.  Τόνισε ότι με ευθύνη του Υπουργείου και της εργοδοσίας διεκδικούμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά). Αντίστοιχα να παρθούν μέτρα για την στήριξη ώστε να στηριχτούν όλοι οι εργαζόμενοι με επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.  Δεν μπορεί για άλλη μια φορά όπως τόνισε ,να πηρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν κανένα εισόδημα και να τρέχουν κανονικά οι υποχρεώσεις,οι λογαριασμοί σε ρεύμα, νερό ,δόσεις δανείων.

  • Την ίδια στιγμή μέλος του ΔΣ των Εργαζόμενων Διανομέων Χανίων ,Γιώργος Εμμανουηλίδης ,τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι διανομείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι συνάδελφοι διανομείς συνεχίζουν να δουλεύουν με κακοσυντηρημένα μηχανάκια, με δικά τους έξοδα, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, τη ζωή τους κάθε μέρα με περισσότερες υπερωρίες και εντατικοποίηση.

Τέλος παρέμβαση έκανε και ο Βάσιας Μαθιουδάκης ,εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των Σπουδαστών Δ.Ι.ΕΚ Χανίων. Ο σπουδαστής του Δ.Ι.Ε.Κ Χανίων ανέδειξε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και τα αιτήματα τους.Η πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ απέχει πολύ από τους διθυράμβους του Υπουργείου ,για την πραγματοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επουδενί δεν έχει εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο Διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Παρόλο που τα αιτήματα των σπουδατών είναι δημοσιευμένα εδώ και πολύ καιρό  δεν έχουμε πάρει από το Υπουργείο Παιδείας ,ενώ η εξ αποστάσεως διδασκαλία ακόμα και σήμερα προχωράει με μεγάλες καθυστερήσεις. Συνολικότερα,οι σπουδαστές των ΔΙΕΚ απαιτούμε άμεσα να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων,την αύξηση του ορίου των απουσιών ώστε ένας σπουδαστής να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στην πρακτική του άσκηση. Αντίστοιχα χρειάζεται να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους που τους χρωτούνται από τον Οκτώβρη του 2019. Ξεχωριστά πρέπει να παρθούν μέτρα πρόληψης και υγειϊνής, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής,με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών  για τα ΔΙΕΚ. Το διάστημα που τα ΔΙΕΚ παραμένουν κλειστά οι σπουδαστές απαιτούμε να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...