Ανακαλύψτε τα οφέλη τους και αξιοποιήστε τη γεύση τους στο πιάτο σας.
Λιναρόσποροι
Πωλούνται στα φαρμακεία, γιατί είναι αποτελεσματικοί ενάντια στην προσωρινή δυσκοιλιότητα. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο τους πλεονέκτημα: οι λιναρόσποροι περιέχουν φυτοοιστρογόνα που συμπεριφέρονται όπως οι ορμόνες. Έρευνα έδειξε ότι χάρη σε αυτά οι γυναίκες που κατανάλωναν λιναρόσπορους μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους κατά 50%. Επίσης είναι πλούσιοι σε ωμέγα 3, που είναι καρδιοπροστατευτικά. Τέλος, είναι χωνευτικοί και φαίνεται πως προλαμβάνουν πέτρες στη χολή.
– Περάστε τους από ένα μύλο του καφέ για να γίνουν σκόνη, που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε όλα σας τα φαγητά, γλυκά ή αλμυρά.
Σπόροι σουσαμιού
Το Μεσαίωνα στη Μέση Ανατολή κατανάλωναν τους σπόρους σουσαμιού σε μορφή πουρέ, το περίφημο ταχίνι. Χάρη στη σησαμίνη και τις φυτοστερόλες που περιέχουν, βελτιώνουν την κατάσταση των υπερτασικών και μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν κάνει το δέρμα πιο μαλακό και λιγότερο λιπαρό.
– Ταχίνι στο πρωινό, για υγεία και τόνωση. Προσθέστε σουσάμι στα γλυκά και στις σάλτσες σας.
Κολοκυθόσποροι
Είναι από τους σπόρους που έχουν μεγάλη συμπύκνωση σε πρωτεΐνες (μπορεί να φτάσουν ως και το 30%) Έχουν διουρητικές ιδιότητες, που δρουν προστατευτικά για άντρες και γυναίκες. Όπως όλοι οι σπόροι, είναι πλούσιοι σε μικροστοιχεία, με ένα επιπλέον όφελος: την παρουσία του χαλκού, που καταπολεμά τις φλεγμονές.
– Μπορούν να διακοσμήσουν μια πράσινη σαλάτα μαζί με κύβους τυριού. Τέλος, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συνταγές που περιλαμβάνουν σταφίδες, γιατί δένουν πολύ καλά μαζί.
Παπαρουνόσποροι
Φαίνεται να έχουν ελαφριά καταπραϋντική δράση και να ενδυναμώνουν το αναπνευστικό σύστημα.
– Αυτός ο μικρός μαύρος σπόρος δίνει μια γεύση φουντουκιού στο ψωμί και στα γλυκά. Αν φτιάχνετε μόνη σας ψωμί, θα χρειαστείτε 20 γραμμ. παπαρουνόσπορους για 300 γραμμ. αλεύρι. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ως στρώση – κάλυψη για να ψήσετε ψάρια, ειδικά τόνο. Αν ρίξετε παραρουνόσπορους πάνω σε πατάτες ατμού ή σε ζυμαρικά με φρέσκο βούτυρο και φρέσκο τυρί, θα τους προσδώσουν φίνα γεύση.
Ηλιόσποροι:
στο απεριτίφ ή όπου αλλού…
Είναι φυσικά πλούσιοι σε βιταμίνες Β και Ε. Όπως και οι ελιές, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συνεισφέρουν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ίνες τους, οι φυτοστερόλες, μειώνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης. Όταν συνδυάζονται με μαγνήσιο, οι ίνες αυτές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, της πέτρας στη χολή και της δυσκοιλιότητας, αλλά και στην απώλεια βάρους.
– Στο απεριτίφ μπορούν να αντικαταστήσουν τα φιστίκια. Προσθέστε τους στις σαλάτες σας, καβουρντίστε τους ή απλώς φάτε τους μόνους, αντί για πασατέμπο.