14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές Πρτάσεις: Ζυμαρικά, Τάρτες, Πίτσες, Σαγανάκια

Ημερομηνία:

Πίτσα με σαλάμι και πιπεριές
1. Ζύμη για πίτσα: 350 γραμμ. αλεύρι ένα φλιτζάνι γάλα ζεστό, μαγιά σαν ένα αμύγδαλο τρία τέταρτα βιτάμ, λίγο αλάτι
2. 1 έτοιμη βάση για πίτσες (και το φύλλο «Άλφα» για πίτσες, πεϊνιρλί είναι πολύ καλό)
180 γραμμ. τυρί τσένταρ τριμμένο, 100 γραμμ. σαλάμι κομμένο σε ροδέλες, 1 βαζάκι έτοιμη σάλτσα για πίτσα ή σπιτική , 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, 1 πράσινη πιπεριά κομμένη το ίδιο , 50 γραμμ. ελιές, 50 γραμμ. μανιτάρια κομμένα ροδέλες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Απλώνουμε πάνω στη βάση την σάλτσα και πασπαλίζομε με τυρί. Απλώνουμε το σαλάμι και τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Πασπαλίζομε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνομε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Αν μας αρέσει ψιλοκόβομε καυτερή κόκκινη πιπερίτσα.

Ατομικές μικρές Πίτσες
16 αραβικά πιτάκια μικρά, μισό φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα.
Για τη σάλτσα: 400 γραμμ. ντοματάκια κονσέρβας, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο μισό κουταλάκι ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας ρίγανη, φρέσκο βασιλικό ή ξηρό.
Βράζομε σ’ ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για την σάλτσα μέχρι να δέσει. Αλείφομε με λάδι τα πιτάκια και τα ροδίζομε λίγο στο γκριλ. Μοιράζομε την σάλτσα και από πάνω τυρί, παστρουμα λωρίδες και λίγο ψιλοκαβρουμά (έχουν στην Αγορά μόλις μπούμε δεξιά). Τα βάζομε για λίγο 4-5 λεπτά στο φούρνο και είναι έτοιμα. (ο καβρουμάς είναι όχι το παξιμάδι αλλά το ανατολίτικο αλλαντικό).

Τάρτα με πράσα και λουκάνικο
Ζύμη: 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μισό κουταλάκι αλάτι, 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, 2-3 κουταλ. σούπας κρύο νερό.
Για τη γέμιση: Δύο πράσα σε ροδέλες, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο, 3-4 χωριάτικα λουκάνικα σε ροδέλες κομμένα, 3 αυγά, μισό φλιτζάνι γάλα, μισό φλιτζάνι γραβιέρα, αλάτι , πιπέρι.
Φτιάχνομε την ζύμη. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την βάζομε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στο μεταξύ  ζεσταίνομε το βούτυρο σοτάρομε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και τα αλατοπιπερώνομε. Ντύνομε με την ζύμη μια ταρτιέρα. Τρυπάμε κατά διαστήματα την τάρτα και την ψήνομε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Βγάζομε την τάρτα την αφήνομε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα τα πράσα και ανάμεσα τους βάζουμε τα λουκάνικα. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτομε το τυρί και τα ρίχνομε πάνω στην τάρτα. Ψήνομε για 20-25 λεπτά ακόμη.

Σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα και μύδια
500 γραμμ. μύδια καθαρισμένα, λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ντομάτα, 2 κουταλιές κάππαρη, 5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζομε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτομε τα μύδια και τ’ αφήνομε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Στο μεταξύ βράζομε το σπαγγέτι το σουρώνουμε. Τραβάμε τα μισά μύδια με την σάλτσα τους και στα υπόλοιπα ρίχνομε τα ζυμαρικά. Ανακατεύομε καλά σερβίρομε και βάζομε από πάνω στην κορυφή του πιάτου σάλτσα με μύδια και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Λαζάνια με σπανάκι
1 κιλό σπανάκι, 1 πακέτο λαζάνια, 400 γραμμ. μυζήθρα, 80 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, μισό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 150 ml κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά βούτυρο , λάδι μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Καθαρίζομε πλένομε και στραγγίζομε καλά το σπανάκι. Ψιλοκόβομε το σκόρδο. Μαραίνομε το σπανάκι με το σκόρδο στο τηγάνι για 5 λεπτά. Το χοντροκόβομε προηγουμένως. Βουτάμε τα λαζάνια για 1 λεπτό σε βραστό αλατισμένο νερό. Το στραγγίζομε πάνω σε πανί. Ανακατεύομε την μυζήθρα με την κρέμα την μισή παρμεζάνα το βασιλικό και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνομε και βάζομε τριμμένο μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνομε ένα πυρέξ και απλώνομε μια στρώση λαζάνια και κατόπιν μια στρώση σπανάκι. Επαναλαμβάνομε  μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και η τελευταία στρώση να είναι λαζάνια. Περιχύνομε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίζομε με τυρί. Ψήνομε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Κανελόνια με σπανάκι
6 φύλλα λαζάνια, μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο , μισό κιλό σπανάκι, παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική , βούτυρο , αλεύρι , γάλα , τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 αυγό, λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Φτιάχνομε το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. Το σοτάρομε λίγο στο τηγάνι μαζί με τον κιμά και λίγο λάδι. Αφήνομε να κρυώσει. Βάζομε ένα αυγό χτυπημένο και λίγη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνομε , βάζομε μοσχοκάρυδο.
Ζεματάμε τα λαζάνια σε καυτό νερό ως συνήθως. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω στα λαζάνια και τα τυλίγουμε ρολό. Τα αραδιάζομε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Ρίχνομε στα κανελόνια πρώτα την σάλτσα ντομάτας και μετά την μπεσαμέλ. Πασπαλίζομε με τυρί και σκορπάμε κομμάτια βούτυρο λίγο. Ψήνομε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Σαγανάκι
3 πιπεριές Φλωρίνης, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνα τριμμένη φέτα, 1 φλιτζάνα τριμμένη γραβιέρα, ένα τέταρτο φλιτζάνας γάλα, 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, 1 κουταλιά ντοματάδα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 κουταλίτσα μπούκοβο, αλάτι.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και ρίχνετε το αλεύρι το γάλα το μπούκοβο και ανακατέψτε. Ρίξτε μέσα τα τυριά και τον πελτέ ντομάτας και αφήστε τα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν παχύρευστη σάλτσα. Κόψτε τις πιπεριές σε λωρίδες και ρίξτε τις στο μείγμα τον μαϊντανό, λίγο αλάτι, αφήστε λίγο σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε.
Σάλτσα για καρμπονάρα
Σοτάρω μπέικον, ζαμπόν , σκόρδο σε βούτυρο γάλακτος.
Ρίχνομε αλεύρι , γάλα και λίγη κρέμα γάλακτος , αλάτι, πιπέρι, τυριά να γίνουν κρέμα. Ρίχνομε στα βρασμένα σπαγγέτι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...