17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δικαστικό «μπλόκο» για την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι – Νέα επιστολή Θεοδωράκη με την οποία ζητεί να ταφεί στα Χανιά, παρά τις αντιρρήσεις της οικογενειας του

Ημερομηνία:

Προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Νωρίτερα, νέα επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη ήρθε στο φως για τον τόπο στον οποίο επιθυμούσε να ταφεί.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών. Με επιστολή του το 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, επανέλαβε, τη επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του.

Το περιεχόμενο επιστολής, γνωστοποίησε σήμερα, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».

Στην επιστολή του, ο Μίκης Θεοδωράκης, αυτή τη φορά, εξομολογείται πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και καλεί τον τότε δήμαρχο να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία. Άρα, η διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια και αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος που ζήτησε που ζήτησε από τρεις ακόμα ανθρώπους, τον γ.γ. Του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη να φροντίσουν για την τελευταία του επιθυμία.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:

«Αγαπητέ μου δήμαρχε σας γράφω σήμερα για ένα πολύ σοβαρό προσωπικό μου θέμα το οποίο και γνωρίζεται. Όπως σας είχα ενημερώσει και σε πρόσφατες προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, γενέτειρας του πατέρα μου στο οποίο βρίσκονται ήδη, οι γονείς και ο αδελφός μου.

Όπως επίσης γνωρίζεται στο κοιμητήριο αυτό που έχει παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Κυδωνίας τάφος ο οποίος έχει σύμφωνα με οδηγίες αποπερατωθεί.

Επειδή η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει ο κάθε ένας να αποφασίζει για την τύχη του σώματος του στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα και το ίδιο το Σύνταγμα, κατοχυρώνει την προσωπικότητα του, έχω αναθέσει στον φίλο μου Γιώργο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς όταν έλθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ότι μπορείτε ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο, υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε η τελευταία επιθυμία μου να κατασχίσει οποιαδήποτε αντίθεση και να πραγματοποιηθεί.

Τέλος θα σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά. Μίκης Θεοδωράκης».

"google ad"

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την τελευταία επιθυμία του, ο Μίκης Θεοδωράκης, την είχε μεταφέρει και στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη: Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων. Mάλιστα, στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.

Μέχρι στιγμής πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο το πού θα ταφεί ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, δεδομένου ότι, η κόρη του, Μαγαρίτα, θέλει να γίνει η ταφή του στο Βραχάτι της Κορινθίας, όπου η ίδια περνά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η ίδια έχει προτείνει να γίνει εκταφή μετά από τρία χρόνια και να ταφεί οριστικά στον Γαλατά των Χανίων.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...