Το ποσοστό των Σουηδών που είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι περίπου το ίδιο με το ποσοστό που είναι εναντίον της, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Novus για τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της χώρας SVT. Αλλά σχεδόν ένας στους τρεις δεν είναι σίγουρος.
Η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη εξελίσσεται διαρκώς, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα και στη Βαλτική Θάλασσα. Συνεπώς, η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επανήλθε στη χώρα. Περίπου το ίδιο ποσοστό των πολιτών είναι τώρα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ με το ποσοστό εκείνων που είναι κατά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Novus για λογαριασμό της SVT.
Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο, το 37% των ερωτηθέντων, είπε ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ελαφρώς λιγότεροι, το 35%, είπε όχι. Αλλά το 28% είναι ακόμη αναποφάσιστοι.
Η διαφορά με προηγούμενες έρευνες αυτού του τύπου είναι αισθητή. Το 2017, όταν τέθηκε η ίδια ερώτηση, το 32% είπε ναι στο ΝΑΤΟ, ενώ το όχι ήταν πολύ μεγαλύτερο με 43%.
«Η πλευρά του ναι έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική σε σύγκριση με το 2017. Αλλά περίπου το ένα τρίτο δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση και πρόκειται να σταθμίσει τις επιλογές, και αυτό είναι που θα καθορίσει το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Torbjörn Sjöström, Διευθύνων Σύμβουλος της Novus.
Μια σαφής πλειοψηφία, 59%, λέει επίσης ότι φοβάται τη Ρωσία ως υπερδύναμη. Και σχεδόν ένας στους τρεις, το 29%, λέει ότι φοβάται τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη.
Στο σουηδικό Riksdag, η πλειοψηφία των κομμάτων επιθυμεί η Σουηδία να δηλώσει ότι μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αλλά όταν πρόκειται για την πραγματική ένταξη, η πλειοψηφία των βουλευτών είναι κατά. Τα δεξιά κόμματα που αποτελούν την πρώην Συμμαχία (Μετριοπαθείς, Κεντρώο Κόμμα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι), θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, το Αριστερό κόμμα και οι Πράσινοι, που έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, δεν θέλουν.
«Η Σουηδία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει η Σουηδία είναι να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της. Ωστόσο, η Σουηδία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ», δήλωσε εκπρόσωπος της SD στο SVT.