21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΔΝΤ: Απόφαση της Ελλάδας και μόνο αν θα ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS

Ημερομηνία:

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε πως το Ταμείο είναι «απολύτως ευέλικτο» όσον αφορά τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα, αλλά με προϋπόθεση να επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος.

Είναι αποκλειστικά απόφαση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης αν θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) – που αποτελεί πιθανό αντίπαλο δέος στο ΔΝΤ – δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση, ο κ. Ράις τόνισε πως το Ταμείο είναι «απολύτως ευέλικτο» όσον αφορά τα μέτρα και την πολιτική που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα, αλλά με προϋπόθεση να επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος.

«Μπορούμε να δούμε διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά μέτρα, αλλά όλα πρέπει να βγάζουν αποτέλεσμα», είπε.

Τόνισε πως το ΔΝΤ συνεργάζεται τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Αθήνα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ασφαλώς μέρος της αξιοπιστίας του προγράμματος, όμως διευκρίνισε πως, εξ όσων γνωρίζει, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλαίσιο και τους στόχους που συμφωνήθηκαν μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2012. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν έθεσε το ζήτημα του χρέους στους ευρωπαίους εταίρους πριν το ανεπίσημο Eurogroup στη Ρίγα, στα τέλη Απριλίου.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί Grexit, ο κ. Ράις είπε πως βασική θέση του Ταμείου είναι σταθερά πως η χώρα μας θα παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως, σε μια ακόμα έμμεση επιβεβαίωση ότι το ΔΝΤ έχει εξετάσει και άλλα ενδεχόμενα, αρνήθηκε να αναφερθεί σε τυχόν έκτακτο σχεδιασμό (contingency planning) που έχει γίνει.

«Είναι η δουλειά μας να βλέπουμε διαφορετικά σενάρια για όλες τις χώρες-μέλη», είπε, με αφορμή τις πρόσφατες παρατηρήσεις του ΔΝΤ για κινδύνους ρευστότητας που διατρέχουν βαλκανικές τράπεζες που είναι θυγατρικές των ελληνικών ιδρυμάτων.

Τέλος, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως σήμερα θα υπάρξει συνάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ στην Ουάσιγκτον και πως στην ατζέντα θα βρεθεί και το ελληνικό ζήτημα. Αργότερα, ο κ. Τόμσεν θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

skai.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...