16.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

ΔΝΤ: Βαθιά ύφεση 10% για την Ελλάδα – Στο 22,3% η ανεργία – Η χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930

Ημερομηνία:

Για τη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μειώνοντας τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη. Στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το «Μεγάλο κλείσιμο» (Great Lockdown) θα προκαλούσε δραματική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ήταν πολύ πιο οδυνηρή από την ύφεση που ακολούθησε την κατάρρευση των τραπεζών στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ψηφιακά στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, καταγράφει οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η έκθεση σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας, σημειώνοντας, όμως, πως θα επιτευχθεί τουλάχιστον μια μερική ανάκαμψη εντός του 2021.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 5,1%. Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%.

Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.

Το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ το ξαφνικό σοκ που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα αναγκάσει την παγκόσμια οικονομία να υποστεί ύφεση 3%, με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις.

Μέχρι στιγμής, η ύφεση που ακολούθησε την σχεδόν κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στα τέλη του 2008 υπήρξε η σοβαρότερη μεταπολεμικά, ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 0,1% το 2009.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για το 2020, είναι συγκεντρωμένες στις πλούσιες οικονομίες της Δύσης, οι οποίες προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 6,1% κατά μέσο όρο. Η Ιταλία και η Ισπανία – οι δύο ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 μέχρι τώρα – θα σημειώσουν πτώση του ΑΕΠ κατά 9,1% και 8%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η μείωση της παραγωγής της Βρετανίας ανέρχεται στο 6,5%.

Από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να μειωθεί από 6,1% πέρυσι σε 1,2% το 2020 – το χαμηλότερο της δεκαετίας. Η Ινδία πρόκειται να «τρέξει» με 1,9%, από 4,2%.

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί παγκοσμίως κατά 4,2% το 2020, κατά 6,5% στις προηγμένες χώρες και κατά 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γκίτα Γκοπίνατ, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το μέγεθος του πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία, η αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει το σοκ και η ανάγκη αποθάρρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας για τον περιορισμό του ιού θα οδηγήσει σε κρίση «όπως καμία άλλη».

Πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση της από τη Μεγάλη Ύφεση, ξεπερνώντας εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Το «Μεγάλο Κλείδωμα», όπως θα μπορούσε να το αποκαλέσει, αναμένεται να μειώσει δραματικά την παγκόσμια ανάπτυξη».

Το ΔΝΤ προβλέπει μερική ανάκαμψη το 2021, όταν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 5,6%, αλλά η Γκίτα Γκοπίνατ δήλωσε ότι το επίπεδο του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από το αντίστοιχο πριν από την πανδημία, με σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι οικονομικές διαταραχές συγκεντρώνονται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 για σχεδόν όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα (όπου ο αντίκτυπος ήταν πιο έντονος το πρώτο τρίμηνο).

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι προβλέψεις του είναι εξαιρετικά αβέβαιες και ότι οι κίνδυνοι είναι ότι το οικονομικό κόστος της πανδημίας θα ήταν χειρότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Η ανάκτηση βασίζεται σε μέτρα τόνωσης που είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη των εκτεταμένων πτωχεύσεων, τον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας και την ελάφρυνση των οικονομικών πιέσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν τρία εναλλακτικά σενάρια: ένα «κλείδωμα» για το 2020 που θα διαρκέσει 50% παραπάνω από ό,τι προβλέπεται, μια ήπια επανεμφάνιση του ιού το 2021 και μια παρατεταμένη πανδημία και μεγαλύτερη προσπάθεια συγκράτησης το 2020, καθώς και μια επανάληψη το 2021.

Στη χειρότερη περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 11% και όχι κατά 3%. Η Γκίτα Γκοπίνατ δήλωσε: “Το οικονομικό τοπίο θα αλλάξει σημαντικά για τη διάρκεια της κρίσης και ίσως και περισσότερο, με μεγαλύτερη συμμετοχή των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στην οικονομία”.

Αν και οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν πιο σοβαρές μέχρι στιγμής στις ανεπτυγμένες χώρες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Πρόσθεσε ότι πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετώπισαν μια πολυεπίπεδη κρίση, η οποία περιλαμβάνει σοκ για την υγεία, εγχώριες διαταραχές, πτώση της εξωτερικής ζήτησης, πτώση κεφαλαίων και κατάρρευση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού σε περιοχές των Χανίων στις 9 και 10 Ιανουαρίου λόγω βλάβης σε αγωγό

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) ανακοίνωσε ότι...

Στη Βουλή από την Ελληνική Λύση οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τα Δρομολόγια ΚΤΕΛ στην Κρήτη

Την ανάγκη ορθολογικοποίησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη...