22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δραματικά γεγονότα: “Καίγονται” οι πόλοι – Θερμοκρασίες 40 βαθμοί πάνω απ’ το κανονικό

Ημερομηνία:

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τα κύματα καύσωνα στους δύο πόλους της Γης. Περιοχές της Ανταρκτικής φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, ενώ περιοχές του Βόρειου Πόλου “αγγίζουν” τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα.

Οι τρομακτικοί καύσωνες και στους δύο πόλους της Γης προκαλούν ανησυχία στους κλιματικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα “πρωτοφανή” γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη κλιματική κατάρρευση.

Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το Σαββατοκύριακο, “αγγίζοντας” κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές.

Ταυτόχρονα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κοντά στον Βόρειο Πόλο έδειξαν, επίσης, σημάδια τήξης, με ορισμένες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές. Τα επίπεδα αυτά, συνήθως σημειώνονται πολύ αργότερα μέσα στο έτος.

Όπως αναφέρει ο The Guardian, αυτή την εποχή του χρόνου, κανονικά η Ανταρκτική θα πρέπει να ψύχεται γρήγορα μετά το καλοκαίρι της και η Αρκτική να βγαίνει σιγά σιγά από τον χειμώνα της, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν. Το να παρουσιάζουν και οι δύο πόλοι τέτοια επίπεδα θέρμανσης ταυτόχρονα, είναι ένα γεγονός άνευ προηγουμένου.

Η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας στους πόλους είναι μια προειδοποίηση για αποδιοργάνωση στα κλιματικά συστήματα της Γης. Πέρυσι, στο πρώτο κεφάλαιο μιας συνολικής ανασκόπησης της επιστήμης του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε για πρωτοφανή σήματα θέρμανσης που ήδη συμβαίνουν, με αποτέλεσμα ορισμένες αλλαγές – όπως το πολικό λιώσιμο – που θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα μη αναστρέψιμες.

Διπλός ο κίνδυνος για τον πλανήτη

Ο κίνδυνος είναι διπλός: οι καύσωνες στους πόλους είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ζημιάς που προκαλεί η ανθρωπότητα στο κλίμα και η τήξη θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει περαιτέρω διαδοχικές αλλαγές που θα επιταχύνουν την καταστροφή του κλίματος.

Καθώς ο πολικός θαλάσσιος πάγος λιώνει, ιδιαίτερα στην Αρκτική, αποκαλύπτει μια σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, θερμαίνοντας περαιτέρω τον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη και η τήξη του ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι “ιστορικά”, “πρωτοφανή” και “δραματικά”.

Ο Μάικλ Μαν, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Συστημάτων Γης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ξεπερνούν τις προβλέψεις σε ανησυχητικό βαθμό.

“Η θέρμανση της Αρκτικής και της Ανταρκτικής προκαλεί ανησυχία, όπως και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – των οποίων αυτά αποτελούν παράδειγμα», είπε. «Τα μοντέλα έκαναν καλή δουλειά προβάλλοντας τη συνολική θέρμανση, αλλά έχουμε υποστηρίξει ότι τα ακραία φαινόμενα ξεπερνούν τις προβλέψεις του μοντέλου. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα”.

Τα τελευταία άνευ προηγουμένου καιρικά μοτίβα ακολουθούν μια σειρά από ανησυχητικούς καύσωνες το 2021, κυρίως στον Ειρηνικό των ΗΠΑ, βορειοδυτικά, όπου τα προηγούμενα ρεκόρ καταρρίφθηκαν κατά αρκετούς βαθμούς, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου.

"google ad"

Ο Μαρκ Μάσλιν, καθηγητής της επιστήμης των Συστημάτων της Γης στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Εγώ και οι συνάδελφοί μου συγκλονιστήκαμε από τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2021 – τα οποία ήταν απροσδόκητα, οδηγώντας σε αύξηση κατά 1,2 C. Τώρα έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική που, για μένα, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα ακραία φάση κλιματικής αλλαγής πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε».

Το Associated Press ανέφερε ότι ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Ανταρκτική ξεπέρασε το ρεκόρ όλων των εποχών κατά 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένας άλλος παράκτιος σταθμός που συνήθιζε να καταψύχεται αυτή την εποχή, ήταν 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν. Στην Αρκτική, εν τω μεταξύ, ορισμένα μέρη ήταν 50 C θερμότερα από τον μέσο όρο.

“Είναι αντίθετες εποχές. Δεν βλέπετε τον Βορρά και τον Νότο (πόλοι) να λιώνουν ταυτόχρονα”, δήλωσε ο Γουόλτ Μέγιερ, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Μπούλντερ του Κολοράντο. “Είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός. Είναι πολύ εντυπωσιακό”, είπε στο AP.

“Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στην Ανταρκτική”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ο επιστήμονας πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια αποστολή στην ήπειρο.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Χανίων

Μια σειρά από μουσικές δράσεις διοργανώνει τις επόμενες ημέρες...

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...