21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δυναμική η πορεία των αγροτών στην Αθήνα – Παγκρήτιο συλλαλητήριο σήμερα [φωτορεπορτάζ]

Ημερομηνία:

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Ν. Αγγελάκης | Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης η πορεία των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 5.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα αλλά και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, κατέφθασαν από νωρίς το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την κινητοποίηση ως τη μεγαλύτερη σε όγκο που έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες στην Αθήνα, με τις εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών να κάνουν λόγο για περισσότερα από 4.000 άτομα.

Στο συλλαλητήριο, το «παρών» έδωσαν αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ συμμετέχει το ΠΑΜΕ, σωματεία από τον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές της γεωπονικής, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γεωτεχνικοί οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας.

Στον χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκε και ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Θα πρέπει να υπάρξει από σήμερα μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, η οποία θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, που ζήτησε επίσης εγγυημένες κατώτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα προκειμένου να σταματήσει ο μαρασμός του αγροτικού κόσμου.

Επίσης στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Γλέζος.

Σε ομιλία του ο συνδικαλιστής Β. Μπούτας τόνισε ότι «με τα νέα μέτρα και συνολικά της προσαρμογές της νέας Κοινής Υπυργικής Απόφασης επιτείνεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές στον ΟΓΑ».

Στην πλατεία Βάθη διοργανώθηκε μουσική συναυλία με τον μουσικοσυνθέτη κ. Θ. Μπακαλάκο.

Μάλιστα, οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά το συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Επίσης, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

"google ad"

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Συνέχεια των κινητοποιήσεων σήμερα με παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Χαρακτηριστικά παλλαϊκού ξεσηκωμού των πολιτών της Κρήτης φαίνεται να δίνουν στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι φορείς που ετοιμάζονται να ενισχύσουν δυναμικά τον αγώνα των αγροτών.

Το ραντεβού έχει κλειστεί για σήμερα το πρωί στις 10  έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων όπου και θα δοθεί το σύνθημα για τον αποκλεισμό είτε του Αεροδρομίου, ή του Λιμανιού ή ακόμα και των δεξαμενών καυσίμων στα Λινοπεράματα, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμη μια νέα ακόμα πιο δυναμική κινητοποίηση στη ΔΟΥ Ηρακλείου.

Όλα θα εξαρτηθούν από την μαζικότητα της κινητοποίησης.

Στο πλευρό πάντως των αγροτών συντάσσονται η μία μετά την άλλη επαγγελματική τάξη στο Ηράκλειο αναγνωρίζοντας την συμβολή του αγροτικού κόσμου στην στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Το πρώτο κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή έδωσε η ΟΑΣΝΗ που από την αρχή ζήτησε την βοήθεια του συνόλου των παραγωγικών τάξεων της Κρήτης για να σταλεί το μήνυμα για την απόσυρση του φορολογικού – ταφόπλακα για την αγροτιά.

Στο σημερινό ωστόσο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο η κινητοποίηση των μαζικών φορέων είναι μεγάλη καθώς ήδη σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μετάσχουν στη συγκέντρωση.

Στους δρόμους μαζί με τους αγρότες θα βρεθούν σήμερα και  οι επαγγελματοβιοτέχνες  και οι έμποροι όπως ανακοίνωσε η ΟΕΒΕΝΗ .

Την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 14:00 έως τη λήξη της βάρδιας τους.

Επιπλέον σε αυτή την κινητοποίηση κάλεσμα αποφάσισε να απευθύνει και το Δ/Σ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου φέρνοντας μάλιστα το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση.

Αντίθετα οι αγρότες της Σητείας ανακοινώνουν ότι κατέρχονται χωρίς τους συνεταιριστές , τους οποίους και καταγγέλλουν στο σημερινό Παγκρήτιο Συλλαλητήριο.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Ιεράπετρας ανακοινώνει ότι κλείνει τις υπηρεσίες του δήμου και ανακοινώνει ότι συμμετέχει δυναμικά στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Μάλιστα  στη συγκέντρωση του Ηρακλείου θα είναι παρών ο Δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμος Φαιστού ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΟΑΣΝΗ, για την άδικη φορολογία των αγροτών ανανκοίνωσε ότι συμμετέχει επίσης στο Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο καλώντας τους αγρότες της περιοχής στη συγκέντρωση στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Ηράκλειο στις 10.00πμ

Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε το Δ.Σ. Φαιστού αναφέρει ότι «έπειτα από και το όχι του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν υποχώρησε σε κανένα αίτημα των αγροτών, συμπαραστέκεται στο πλευρό τους και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους. Ο Δήμος Φαιστού ως Δήμος που οι δημότες του, στην πλειοψηφία τους στηρίζονται στην αγροτική οικονομία, δηλώνει κάθετα αντίθετος στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων, καθώς αποτελούν για τους αγρότες τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε δεν φορολογούνται τα μέσα παραγωγής. Δεν μπορεί από τη μια η Ε.Ε. να επιδοτεί νέους αγρότες, να δίνει στρεμματική ενίσχυση και από την άλλη το Ελληνικό κράτος να βάζει χαράτσι ανά στρέμμα.

Ένα ακόμα χαράτσι που δεν θα φέρει ανάπτυξη της παραγωγής, αλλά ουσιαστικά θα βάλει ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα. Από την άλλη, η μείωση του εισοδήματος των αγροτών δημιουργεί αφαίμαξη των αγροτών και ερήμωση της υπαίθρου, ανοίγοντας διάπλατα ο δρόμος της μετανάστευσης για τον αγροτικό πληθυσμό με δυσβάσταχτες συνέπειες για την πολιτεία και τις τοπικές οικονομίες. Αίτημα μας να αποσυρθεί το φορολογικό και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Κυρίαρχο ζήτημα για εμάς είναι η ισονομία, η προάσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών καθώς και η ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου».

Τη στήριξη του στο σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στο Ηράκλειο ανακοίνωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Πηγή κειμένου: tanea.gr, candianews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...