15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δυσοίωνη πρόβλεψη Τσίοδρα: Ακόμα και 800 διασωληνωμένοι μέχρι 13 Δεκεμβρίου

Ημερομηνία:

Τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνουν ότι οι διασωληνωμένοι ίσως φτάσουν πριν τα Χριστούγεννα τους 800
Ιδιαίτερα δύσκολη συνεχίζει να χαρακτηρίζεται η κατάσταση, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η χώρα. Τα κρούσματα παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, σε καθημερινή βάση, ενώ το ΕΣΥ λειτουργεί στα όριά του με τους διασωληνωμένους μέχρι και χθες να φτάνουν τους 594.

Παρ’ όλα αυτά οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν μια σταθεροποίηση, η οποία όμως είναι εύθραυστη, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ, αλλά και για το γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε στις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων οι μετακινήσεις -εμβολιασμένων και μη- θα γίνουν ακόμη πιο έντονες.

Σημειώνεται ότι από Δευτέρα (22/11), θα ισχύσουν νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια σε κλειστούς χώρους και σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ θα κάνουν γιορτές στο… σπίτι. Με αυτή την επιλογή η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «φρένο» στις μεταδόσεις και να αποφύγει ένα καθολικό lockdown.

Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης είναι σταθερά στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800. Υπάρχει, όμως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και δεν θα φτάσουμε αυτό το νούμερο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζει, όμως, να είναι μεγάλος (53.000 με βάση στοιχεία της περασμένης Τρίτης έναντι 47.000 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι ειδικοί ευελπιστούν πως εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης, θα πέσει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

«Θα συνεχιστεί η κορύφωση. Σε περίπου δέκα ημέρες θα είμαστε πιο καλά από άποψη κρουσμάτων. Απαιτούνται όμως τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για το ΕΣΥ. Είναι ένας αγώνας δρόμου η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», αναφέρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια την Τετάρτη ήταν 91,33%, με Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία να έχουν φτάσει το… ταβάνι, με αποτέλεσμα να ανοίγουν διαρκώς νέες κλίνες ή να επεκτείνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ