19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

«Δύση» – Ρωσία: Νέος κύκλος αντιπαράθεσης με αφορμή τον θάνατο του Ναβάλνι

Ημερομηνία:

Του Σπύρου Δαράκη *

Νέος γύρος αντιπαράθεσης «Δύσης» – Ρωσίας ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή τον θάνατο – από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια – του Ρώσου αντιπολιτευόμενου «ακτιβιστή κατά της διαφθοράς» Αλ. Ναβάλνι στη φυλακή την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, με βάση τη γνωστή λαθροχειρία που επιχειρεί να ταυτίσει τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με την ΕΣΣΔ, μια σειρά αστικά επιτελεία βρήκαν ευκαιρία για αντικομμουνισμό.

Από την πλευρά της «Δύσης» εκφράζονται υποψίες ότι πίσω από τον θάνατο του Ναβάλνι βρίσκεται η ρωσική ηγεσία, η οποία είχε κατηγορηθεί και το 2020 για δηλητηρίασή του.

Οι ρωσικές αρχές ανακοινώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν έρευνες για τα αίτια του θανάτου. Σύμφωνα με το επιτελείο του Ναβάλνι, οι ερευνητές είπαν στους δικηγόρους και στην μητέρα του ότι θα πραγματοποιήσουν «χημική πραγματογνωμοσύνη» στη σορό του για 14 μέρες.

Αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι, κατηγορώντας «τις ρωσικές αρχές» ή τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο ως υπαίτιους, εκδήλωσαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς κ.ά.

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ να δηλώνει ότι οι υπουργοί στέλνουν «ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία» και «θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι».

Η Ναβάλναγια δήλωσε χθες ότι «ο Βλ. Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου, Αλεξέι Ναβάλνι» και ότι «θα συνεχίσω το έργο του, θα συνεχίσω να πολεμάω για τη χώρα μας». «Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία», συνέχισε και κάλεσε τους Ρώσους «να σταθείτε στο πλευρό μου, να μοιραστείτε την οργή μου».

Η ίδια δήλωσε ότι θεωρεί τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν «προσωπικά υπεύθυνο» για τον θάνατο του συζύγου της και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να επέλθει η ήττα «αυτού του τρομακτικού καθεστώτος».

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι τόνισε ότι οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία», ενώ οι 27 ΥΠΕΞ πρόκειται να συζητήσουν επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και ενδεχόμενο 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τις προηγούμενες μέρες σύμφωνα με αναφορές η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σε δεκάδες πόλεις εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν πάει να καταθέσουν άνθη προς τιμήν του Ναβάλνι «στα μνημεία των θυμάτων της καταπίεσης της σταλινικής περιόδου».

Η σορός του Ναβάλνι βρίσκεται στο περιφερειακό νοσοκομείο στην πόλη Σάλεκχαρντ της βόρειας Σιβηρίας, μετέδωσε η «Novaya Gazeta Europe», ενώ αναφέρει ότι μέχρι το Σάββατο 17/02 δεν είχε διεξαχθεί νεκροψία. Στις 23/02 η εκπρόσωπος τύπου Κίρα Γιαρμίς του εκλιπόντος έγραψε σε ανάρτηση της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ : <<Πριν από μία ώρα, ένας ανακριτής κάλεσε τη μητέρα του Ναβάλνι και της έδωσε τελεσίγραφο. Είτε να συμφωνήσει εντός τριών ωρών σε μια μυστική κηδεία χωρίς να υπάρξει δημόσιος αποχαιρετισμός ή ο Αλεξέι θα ταφεί στην αποικία κρατούμενων>>

Πριν την «πολιτική μεταμόρφωση» του Ναβάλνι…

Ηγέτες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έσπευσαν να αξιοποιήσουν τον θάνατο του Ναβάλνι στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μιλώντας για έναν «αγωνιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας», παρότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με συμμετοχή στους λεγόμενους «Εθνοδημοκράτες» της Ρωσίας, εθνικιστές με ρατσιστική ρητορική και ενέργειες εκφοβισμού μεταναστών και εθνοτικών μειονοτήτων.

"google ad"

Ο Ναβάλνι ηγήθηκε ομάδας νεαρών εθνικιστών στη «Ρωσική Πορεία» τον Νοέμβρη του 2007, με συνθήματα υπέρ μιας «λευκής Ρωσίας» και εναντίον των μεταναστών και των Καυκάσιων. Σε βίντεο μιας ξενοφοβικής ομάδας υπερασπιστών της οπλοκατοχής εμφανιζόταν να δηλώνει «βέρος εθνικιστής», αποφασισμένος να εξαλείψει «τους ψύλλους και τις κατσαρίδες», με εικόνες γενειοφόρων μουσουλμάνων να παρελαύνουν στο φόντο. Στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του περιθωριακή οργάνωση, ονόματι NAROD (Ρωσικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης – τα αρχικά του σχηματίζουν τη λέξη «λαός» στα Ρωσικά).

Το 2008 υπερθεματίζει όταν η Ρωσία εισβάλλει στη Γεωργία, καλεί μάλιστα τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίσει το Γενικό Επιτελείο των Γεωργιανών με πύραυλο Κρουζ.

Στη συνέχεια η αντιπολιτευτική του δράση που χαρακτηρίζεται κυρίως από «αντι-Πούτιν» ρητορική. Επικεντρώνεται στην «καταπολέμηση της διαφθοράς» της ρωσικής ηγεσίας.

Το 2010 η παραμονή του στην Αμερική, χάρη σε υποτροφία του Πανεπιστημίου Γέιλ, επέδρασε καταλυτικά στην «πολιτική του μεταμόρφωση». Επιστρέφοντας στη Ρωσία στρέφεται πιο αποφασιστικά στην εκστρατεία «εναντίον της διαφθοράς», με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» το 2012 να αποκαλεί τον Ναβάλνι «τον άνθρωπο που φοβάται περισσότερο από κάθε άλλον ο Πούτιν»…

 

* Π.πρόεδρος μαρτυρικής ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ

Πρώην Δήμαρχος Μηθύμνης και μέλος του Δ.Σ.

του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος περιόδου 41΄- 45΄

(ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...