18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Εγκαινιάστηκε στο Επιμελητήριο Χανίων το Ευρωπαϊκό Αγροδιατροφικό Δίκτυο “INNOVAGRO”

Ημερομηνία:

Εγκαινιάστηκε στο Επιμελητήριο Χανίων (Παρασκευή & Σάββατο 17 & 18/6) το Ευρωπαϊκό Αγροδιατροφικό Δίκτυο “INNOVAGRO” με σημαντικές συμμετοχές από φορείς της Ιταλίας, Σλοβενίας, Σερβίας, Αλβανίας και Ελλάδας.Η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, ως Επικεφαλής Εταίρος τουέργου“INNOVAGROPLUS”, διοργάνωσε  στην έδρα της, την εναρκτήρια Γενική Συνέλευση του Διακρατικού Δικτύου.

Στο Δίκτυο“INNOVAGRO”, το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020,  συμμετέχουν ήδη οι παρακάτω 10 φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία και Αλβανία:

  • Επιμελητήριο Χανίων
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Νομαρχία της Potenza – Ιταλία
  • e-Zavod, Ινστιτούτο για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη- Σλοβενία
  • Ιταλική Ομοσπονδία Αγροτών
  • Ένωση Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αλβανίας
  • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερβίας
  • Πανεπιστήμιο των Basilicata- Ιταλία

Στην εναρκτήρια Γενική Συνέλευση του Δικτύου παρευρέθησαν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά το σύνολο των μελών του Δικτύου από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, και Σερβία, αλλά και ένα μεγάλος αριθμός φορέων από τις παραπάνω χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Δίκτυο, όπως το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, η Αναπτυξιακή Εταιρία του Kranj από την Σλοβενία, και το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας του Βελιγραδίου από την Σερβία.

Η πρώτη ημέρα της  Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνη Ροκάκη, ο οποίος κήρυξε επίσης την επίσημη έναρξη του Διακρατικού Δικτύου “INNOVAGRO”.

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης στο Δίκτυο κα Χρύσα Μακράκη- Χαριτάκη μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και την αμέριστη υποστήριξη στην συγκεκριμένη διακρατική πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Χανίων κ. Νίκου Καλογερή.

Ακολούθως πήρε τον λόγο η Προϊσταμένη της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος “ADRION”κ. BarbaraDiPiazza, η οποία παρουσίασε τα μέχρι τώρα κύρια επιτεύγματα του προγράμματος“ADRION 2014-20”, παράλληλα με το πλαίσιο το νέου προγράμματος“IPAADRION 2021-2027”.

Στην συνέχεια ακολούθησε ένας κύκλος παρουσίασης καλών πρακτικών δικτύωσης στον Αγροδιατροφικό κλάδο, και μια ιδιαίτερη ενότητα παρουσιάσεων επί των προκλήσεων/ευκαιριών που προκύπτουν από την πανδημία του Covid-19 και την τρέχουσα ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον επιστημονικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Σιωμάδη Βασίλη, του Σχεδίου Δράσης του Δικτύου«INNOVAGRO», το οποίο συμφωνήθηκε από τα παριστάμενα μέλη του Δικτύου, και με την αποδοχή της εισόδου στο Δίκτυο 3 νέων φορέων, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Την δεύτερη ημέρα της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου σε 3 αντιπροσωπευτικές και σύγχρονεςΑγροδιατροφικές επιχειρήσεις των Χανίων, οι οποίες παράγουν υψηλής ποιότητας τοπικά ελαιοκομικά, οινικά, και μελισσοκομικά προϊόντα, ενθαρρύνουν την εισαγωγή καινοτομιών, και  προωθούν την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των επιχειρήσεων τους.Σε κάθε επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και δοκιμή γευσιγνωσίας για την άμεση εμπειρία των συμμετεχόντων σε σχέση με την προστιθέμενη αξία των Χανιώτικων προϊόντων.

Στο τέλος της επίσκεψης μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν το Επιμελητήριο Χανίων για την άρτια οργάνωση και το υψηλότατο επίπεδο της Γενικής Συνέλευσης και των συνοδευτικών εκδηλώσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...