5.8 C
Chania
Friday, January 2, 2026

Εγκεφαλική ουσία ευθύνεται για τις τάσεις αυτοκτονίας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ημερομηνία:

Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα και συνήθως αποδίδονται σε ψυχολογικές και οικονομικές αιτίες. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη, αφού υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες είναι και βιολογικό θέμα.

Οι ερευνητές έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ και συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη, τώρα συνδέεται και με την αυτοκτονική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, η Λένα Μπρούντιν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μαζί με την ομάδα της παρατήρησαν ότι το γλουταμινικό οξύ είναι πιο ενεργό στους εγκεφάλους των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν σε 100 εθελοντές τη δραστηριότητα του γλουταμινικού οξέος, μετρώντας το κινολινικό οξύ το οποίο αναγκάζει το γλουταμινικό οξύ να στέλνει περισσότερα σήματα σε γειτονικά κύτταρα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (μυελός). Τα 2/3 των συμμετεχόντων είχαν εισαχθεί στο παρελθόν στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας ενώ το υπόλοιπο 1/3 ήταν υγιείς. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 1/3 είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό κινολινικού οξέος στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ όσοι είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν, είχαν πιο ενεργό γλουταμινικό οξύ και υψηλότερα επίπεδα κινολινικού οξέος.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ένα μηχανισμό της νόσου στους ασθενείς. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση εδώ και 40 χρόνια σε έναν άλλο νευροδιαβιβαστή ο οποίος ονομάζεται σεροτονίνη. Το συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στο γλουταμινικό οξύ» εξηγεί η Μπρούντιν

Όσο για τους λόγους αύξησης του γλουταμινικού και κινολινικού οξέος, οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του εγκεφάλου, κάτι που είχε φανεί και από προηγούμενες μελέτες.

Παράλληλα, αντι-γλουταμινικά φάρμακα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν σύντομα ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Πηγή: iefimerida.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανεπιστήμια: Διαγραφή 6.429 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων ολοκλήρωσαν εχθές τις διαγραφές και προωθούν στη Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης...

Σ. Βολουδάκη: Νέος χώρος φιλοξενίας μεταναστών στο Ηράκλειο – Πιθανές οι βελτιώσεις στην Αγυιά

Στη «σκακιέρα» της διπλωματίας αλλά και της επιχειρησιακής ετοιμότητας...

Ιωάννης Καποδίστριας: Πώς και γιατί δολοφονήθηκε

Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας,...