16.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Εγκρίθηκε ο «Κοινός φορτιστής» – Ένας για όλες τις συσκευές

Ημερομηνία:

Ένα βήμα πιο κοντά προς στον κοινό φορτιστή κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα οι καταναλωτές μπορεί να χρειάζονται μόνο έναν, κοινό φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ήδη από τις 23 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα για την υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνατάμπλετ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πιο συγκεκριμένα, οι συσκευές αυτές, θα πρέπει να εξοπλίζονται με θύρα τύπου USB-Cανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους.

Αν και, αρχικά, η εν λόγω πρόταση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, στις 20 Απριλίου η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε την πρόταση, σχετικά με την τροποποιημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό.

Πέρα από τη διευκόλυνση των καταναλωτών, η νέα αυτή απόφαση θα έχει στόχο τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, μια κίνηση εξαιρετικά σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επόμενο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω ανακοίνωσης στην σύνοδο της ολομέλειάς του, την οποία την περιμένουμε σύντομα.

Οι συσκευές που θα έχουν πλέον τον ίδιο φορτιστή – Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Κοινοβουλίου, οι συσκευές που θα έχουν κοινό φορτιστή θα είναι οι εξής:

  • Κινητά τηλέφωνα
  • Τάμπλετ
  • Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
  • Ακουστικά
  • Φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • Φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου

Οι εξαιρέσεις θα περιλαμβάνουν μόνο τις συσκευές που είναι πολύ μικρές σε μέγεθος για να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου θύρα, όπως:

  • Έξυπνα ρολόγια
  • Συσκευές για την παρακολούθηση της υγείας
  • Ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Κοινοβουλίου

«Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές θέσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή, για να μειώσει τα απόβλητα και να διευκολύνει την φόρτιση των φορητών συσκευών.

Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή ή καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους.

Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για τις συσκευές που είναι πολύ μικρές σε μέγεθος για να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου θύρα, όπως για παράδειγμα τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές για την παρακολούθηση της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ενέκρινε την πρότασή της σχετικά με την τροποποιημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό στις 20 Απριλίου.

Άνευ συζήτησης και ψηφοφορίας

"google ad"

Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...