24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Εικαστική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον

Ημερομηνία:

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια (2008-2018) ενεργής πολιτιστικής παρουσίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών εκθέσεων για το 2018 με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου, αλλά και η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών σε συνδυασμό με το καταξιωμένο έργο των σύγχρονων δασκάλων της τέχνης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Με τη συνεργασία ιδρυμάτων και φορέων πολιτισμού του εξωτερικού επιχειρείται ένας διαπολιτισμικός διάλογος μέσω της σύγχρονης τέχνης.

Στο εορταστικό πλαίσιο «2008-2018: 10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» και υπό την αιγίδα των Προξενείων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση με τίτλο τη θρυλική φράση του Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856–1939) στα γερμανικά: «DIE KUNST IST EIN AUSWEG BEI SEXUELLEN PROBLEMEN» (μετάφραση: Η τέχνη είναι μια διέξοδος από τα σεξουαλικά προβλήματα, Art is a way out of sexual problems, Искусство как решение сексуальных проблем) στο Μουσείο των Ονείρων του Φρόυντ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία (Freud’s Dream Museum, Storona 18A, Bolsoi Prospect of Petrogradskaya, Saint Petersburg).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2018.

Παρουσιάζεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά.

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Δρ Μεγακλής Ρογκάκος και Δρ Έφη Κυπριανίδου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο: Εοζέν Αγκοπιάν, Κλίτσα Αντωνίου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Δημοσθένης Γαλλής, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μάρω Θεοδώρου, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Κοντονής, Γιώργος Κούμουρος, Νίκος Κυρίτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Γεωργία Ματσαμάκη, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Γιάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Λένα Ντίμοβα, Γιάννος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Σύλβια Πετσούρα, Άρης Ρουπίνας, Ανδρέας Σάββα, Πέτρ Σεβσένκο, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μιράντα Σκυλουράκη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιάννης Στεφανάκις, Άρις Στοΐδης, Ράνια Σχορετσανίτη, Κατερίνα Τσεμπελή, Αντρέι Φιλίπποφ, Αντώνης Φραντζεσκάκης και Γιούλα Χατζηγεωργίου.

Η συνεργασία με το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο κουλτούρες με παλιά παράδοση, ορθόδοξη χριστιανική συγγένεια και προοπτικές ενατένισης του σύγχρονου κόσμου μέσα από την τέχνη και την επιστήμη. Η επιλογή παρουσίασης της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «DIE KUNST IST EIN AUSWEG BEI SEXUELLEN PROBLEMEN» βασισμένη στη θρυλική φράση του Σίγκμουντ Φρόυντ φέρνει την τέχνη και την ψυχανάλυση σε διαδραστικό εναγκαλισμό δημιουργικής εξερεύνησης. Τα θέματα ψυχανάλυσης και σύγχρονης τέχνης απασχολούν την εικαστική αναζήτηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον για πολλοστή φορά.

Ήδη με την πολυπρόσωπη εικαστική παραγωγή του Μουσείου, το 2013, με τίτλο: «Όταν η Σταχτοπούτα συνάντησε τον Δρ Φρόυντ» με συμμετοχή 50 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η εξερεύνηση του ασυνείδητου και της αλληγορίας που διέπουν την ψυχανάλυση και την τέχνη βρήκε γόνιμο πεδίο διερευνητικής ανάπτυξης. Η έκθεση στην Αγία Πετρούπολη με συνοδοιπόρο το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ μοιάζει με φυσική συνέπεια μια μακρόχρονης ενασχόλησης με τα φαινόμενα της ψυχής και τις εκφράσεις της τέχνης.

41 Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες απαρτίζουν την ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη μιας πολυμορφικής εγκατάστασης με βάση την παροιμιώδη ρήση του Φρόυντ και απώτερο στόχο όχι μόνο την ώσμωση ανάμεσα σε τρείς ευρωπαϊκές κουλτούρες αλλά και την συνάντηση προσώπων, θέσεων, απόψεων και ιδεών στο σύγχρονο σταυροδρόμι της Αγίας Πετρούπολης.

Το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ ιδρύθηκε το 1999 στην Αγία Πετρούπολη, εορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη δημοσίευση του συγγράμματος «Η Ερμηνεία των Ονείρων» (1899) του Φρόυντ, ενώ στη Βιέννη λειτουργεί Μουσείο αφιερωμένο στον Φρόυντ από το 1971 (Berggasse 19, Wien) καθώς αντίστοιχο Μουσείο Φρόυντ λειτουργεί από 1986 και στο Λονδίνο (20 Maresfield Gardens, London) όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωή του ο ψυχαναλυτής όταν διέφυγε από τη ναζιστική προσάρτηση της Αυστρίας. Ήδη υπάρχουν επαφές για άμεση συνεργασία με τα προαναφερθέντα Μουσεία και παρουσίαση της έκθεσης στη Βιέννη και το Λονδίνο. Συνάμα οι βλέψεις και οι ενέργειές μας συγκλίνουν στην παρουσίαση της έκθεσης, μετά την Αγία Πετρούπολη, στην Αθήνα, στην Κύπρο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο της Κρήτης φέρνοντας την εικαστική ενατένιση των λόγων του Φρόυντ σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό που δεν εφησυχάζει και ορέγεται τον διεπιστημονικό μας διάλογο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...