Μέτρα για την προστασία των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από αθέμιτες εξαγορές καθώς και των εργαζομένων σ’ αυτούς εισηγήθηκε ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης , μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για την επεξεργασία του Νομοσχεδίου για την «αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» , που πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το Σάββατο
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη εν όψει της επικείμενης διαδικασίας αδειοδοτήσεων, να ληφθεί πρόνοια για τη διατήρηση της ιδιοπροσωπίας των περιφερειακών σταθμών, πού, όπως είπε, αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο την ταυτότητα κάθε περιοχής και , γενικά υπηρετούν την πολυφωνία και την ενημέρωση πάνω στα τοπικά ζητήματα.
Ως αποτρεπτικό μέτρο εισηγήθηκε την αποτροπή της δικτύωσης που θα διασφαλίζεται με έλεγχο αναφορικά με το εάν ο αιτών συμμετέχει και σε άλλο ή άλλους διαγωνισμούς για λήψη άδειας τοπικής εμβέλειας. Έλεγχος θα πρέπει να γίνεται επίσης εάν όποιος αιτείται τη λήψη άδειας τοπικής εμβέλειας έχει εταιρική ή γενικά συμμετοχική σχέση με σχήμα ή σχήματα που ζητούν αντίστοιχες άδειες για άλλες περιοχές.
Μέτρα πρέπει να λαμβάνονται , τόνισε ο βουλευτής Χανίων, για την εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο του προσωπικού. Ο όποιος αριθμός εργαζομένων τεθεί ως ελάχιστη προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό θα πρέπει να αντανακλά υπαρκτές και βιώσιμες σχέσεις εργασίας των τεχνικών και των δημοσιογράφων. Αυτό θα εξασφαλίζεται αποκλειστικά με την τήρηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα πρέπει να ελέγχεται επί της ουσίας εάν γίνονται σεβαστές.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι έρχεται σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ραδιοτηλεοπτικό μέσον τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Κράτους. «Άποψή μου», είπε «είναι ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να απαλειφθεί η λέξη άμεση, μια που οι ενδιάμεσες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει παρωχημένο αλλά και σε πολλά σημεία ανέφικτο το μοντέλο κρατικού ελέγχου στη ροή της πληροφορίας».
Τόνισε ακόμα ότι οι αρμοδιότητες που επιφυλάσσει το Νομοσχέδιο στον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό είναι λογικές και ότι η δυνατότητα που του παρέχεται για την αναδιάταξη του χάρτη των τηλεοπτικών συχνοτήτων έχει έρεισμα στην Ευρωπαϊκό Χάρτη συχνοτήτων, που έχει καταστεί εσωτερικό δίκαιο και η τήρησή του είναι υποχρεωτική βάσει του άρθρου 29 του Συντάγματος.
Ο καθορισμός από την υπεύθυνη Κυβέρνηση του αριθμού των αδειών που θα δοθούν , του ποσού συμμετοχής στο διαγωνισμό και του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, είναι ασφαλώς πολιτικές αποφάσεις.
Σ’ αυτές θα αντανακλάται η πολιτική ταυτότητα , οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο λαό για την εκκαθάριση του τοπίου, με εξυγίανση, διαφάνεια, πολυφωνία και δημοκρατική θεσμική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής επικοινωνίας.