22.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Εισαγωγή στην τριτοβάθμιο εκπαίδευση για μέλη πολύτεκνης οικογένειας

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο κατέθεσαν την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014,  65 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης με θέμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις υπ. αριθμ. 987-988/2014 αποφάσεις τις ολομέλειας τους Συμβουλίου της Επικρατείας (Αντισυνταγματικότητα παρέκκλισης από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμιο εκπαίδευση με την πρόβλεψη θέσεων που καταλαμβάνονται μόνο από μέλη πολύτεκνης οικογένειας) .

Με τις παραπάνω αποφάσεις το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ, 2 γ’, περίπτωση ii αα’ του Ν. 2525/1997, όπως αυτό ισχύει μετά τις μεταβολές που επέφεραν τα άρθρα 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011 και 44 παρ. 2 του Ν. 4071/2012. Ειδικότερα κατά το δικαστήριο, η ιδιότητα μέλους πολύτεκνης οικογένειας, δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου και δεν αποτελεί κριτήριο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ερωτούν « Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ως άνω αποφάσεις του Συμβουλίου τις Επικρατείας; Τι νομοθετικά μέτρα θα ληφθούν και σε ποια κατεύθυνση για την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 21, παράγραφος 2 του Συντάγματος και με ποιο χρονοδιάγραμμα;»

Η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος αναφέρει: «Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...