26.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Εκδήλωση μνήμης στον Πύργο Βουκολιών

Ημερομηνία:

Τη μνήμη εκείνων που πολέμησαν καθώς και όσων έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι το 1897 για το υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας τίμησαν οι αρχές και ο Δήμος Πλατανιά χθες το πρωί στον Πύργο των Βουκολιών.
Την 7η Φεβρουαρίου 1897 ο Τιμολέων Βάσος είχε αποβιβαστεί με εκστρατευτικό απόσπασμα στη Μονή Γωνιάς, στο Κολυμπάρι και είχε κατευθυνθεί στον Πύργο των Βουκολιών όπου είχε ορμητήριο τουρκική φρουρά καταληστεύοντας, λεηλατώντας και τρομοκρατώντας τον τοπικό πληθυσμό.
Μετά από την πολιορκία, η φρουρά τράπηκε νύχτα σε φυγή και έπειτα οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν τον Πύργο για να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί.
Ο Πύργος σηματοδοτεί το σημείο στο οποίο πρώτη φορά πολέμησε τακτικός Ελληνικός Στρατός πριν ακόμη αρχίσει η απελευθέρωση του νησιού.
Ως επίσημος προσκεκλημένος στην εκδήλωση βρέθηκε ο Πρόεδρος των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του οικονομικού απολογισμού για τις αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και τα άλλα συναφή ζητήματα που αφορούν διμερώς την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ όπως τόνισε όλες οι οργανώσεις που σχετίζονται εξακολουθούν να μάχονται για την επίλυση του θέματος.

Βαγγέλης Φυντριλάκης-neatv.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ