19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Εκδήλωση Ομίλου Χανίων – παρουσίαση του βιβλίου “η Οκτωβριανή επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη Λογική της Ιστορίας”

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, τιμώντας τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης, ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Χανίων οργανώνει ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση, Παρουσίαση του βιβλίου «Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη Λογική της Ιστορίας: ζητήματα επαναστατικής θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής»

«Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που σηματοδοτούνται από τη νίκη και την ήττα της Οκτωβριανής Επανάστασης θα παραμένουν ακατανόητα όσο θεωρούνται ως μεμονωμένα επιμέρους γεγονότα, υπό το πρίσμα της απλής άρνησης της κεφαλαιοκρατίας (αφηρημένου αντικαπιταλισμού), της δογματικής αγιοποίησης ή/και της αναθεωρητικής δαιμονοποίησής τους. Οι ανεπίλυτες τότε αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού, η νίκη της αστικής αντεπανάστασης, η κεφαλαιοκρατική παλινόρθωση και η συνακόλουθη διάλυση του επαναστατικού κινήματος κατέδειξαν τα ιστορικά όρια και τη ζωτική αναγκαιότητα διαλεκτικής ανάπτυξης-άρσης του κλασσικού μαρξισμού, μέσω της σύγχρονης μορφής της επαναστατικής θεωρίας που δρομολογεί η Λογική της Ιστορίας. Αυτή η νέα θεωρία και μεθοδολογία, που προέκυψε αρχικά στη δίνει των αντιφάσεων και της αυτοκριτικής του πρώιμου σοσιαλισμού, αποδεικνύει το αναπόφευκτο της νίκης του κομμουνισμού εξοπλίζοντας θεωρητικά και επιθετικά την επαναστατική νεολαία και συνολικά το υποκείμενο των νικηφόρων επαναστάσεων που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του δρόμου που άνοιξε ο Οκτώβρης, στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ».

Το βιβλίο είναι συλλογικός τόμος της Διεθνούς Σχολής «Η Λογικής της Ιστορίας», (ελληνικού τμήματος) και περιέχει κείμενα των: Βίκτορ Αλεξεγιεβιτς Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου, Δημήτρη Πατέλη.

Ομιλητές θα είναι τρεις απ’ τους συγγραφείς:

Μανόλης Δαφέρμος. Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δημήτρης Κούλος. Υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δημήτρης Πατέλης. Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πίνακας Περιεχομένων:

Πρόλογος

  1. Μόνο επιστημονικά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του κομμουνισμού (Βίκτορ Αλεξεγιεβιτς Βαζιούλιν)
  2. Να αναστοχαστούμε τη σύγχρονη εποχή   (Βίκτορ Αλεξεγιεβιτς Βαζιούλιν)
  3. Για τον πρώιμο σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ, τη γραφειοκρατία και τις περί «κρατικού καπιταλισμού» απόψεις  (Βίκτορ Αλεξεγιεβιτς Βαζιούλιν)
  4. Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού  (Βίκτορ Αλεξεγιεβιτς Βαζιούλιν)
  5. Περί των πρώιμων και ύστερων σοσιαλιστικών επαναστάσεων και περί του υποκειμένου τους. Για τη σημασία των Ομίλων Επαναστατικής Θεωρίας  (Βίκτορ Αλεξεγιεβιτς Βαζιούλιν)
  6. Η ιστορική σημασία της Οκτωβριανής επανάστασης και του πρώιμου σοσιαλισμού. Η επαναστατικοποίηση της θεωρίας ως όρος για τις επερχόμενες νικηφόρες επαναστάσεις (Δημήτρης Πατέλης)
  7. Ένας αιώνας μετά την Οκτωβριανή επανάσταση: επιστροφή στο μέλλον  (Μανόλης Δαφέρμος)
  8. Η διαδικασία ανάπτυξης του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και οι αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού. Μία προσέγγιση υπό το πρίσμα της Λογικής της Ιστορίας  (Δημήτρης Κούλος)
  9. Στοχασμοί για τη σχέση διαλεκτικής και κοινωνικής επανάστασης (Μανόλης Δαφέρμος)
  10. Οκτωβριανή επανάσταση και κοινωνικές επιστήμες: η περίπτωση της σοβιετικής ψυχολογίας (Γιώργος Κακαρίνος)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...