18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Εκδήλωση – συζήτηση στα Χανιά: Πού βαδίζει η Αριστερά σήμερα;

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω για συζήτηση στα Χανιά:

Γιορτάζουμε 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω  με τη συζήτηση:

Από το “τέλος της ιστορίας” στην κρίση του καπιταλισμού: που βαδίζει η Αριστερά σήμερα;

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΗ, 7μμ

στην πλατεία πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο (Δασκαλογιάννη και Επισκόπου Νικηφόρου, παραπλεύρως της Κοινωνικής Κουζίνας)

Ομιλητής:  Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, με φτηνό φαγητό και ποτό, για την οικονομική ενίσχυση του περιοδικού.

  • Η εκδήλωση διοργανώνεται από τους τοπικούς πυρήνες του ΣΕΚ Χανίων (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων) και από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω.

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα κάτω”. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1992, σε μια στιγμή που η Αριστερά είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Στην κυβέρνηση τότε βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ένα άγριο πρόγραμμα επιθέσεων στην εργατική τάξη, με την Αριστερά πρόσφατα διασπασμένη και απογοητευμένη από την κατάρρευση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Οι κυρίαρχες τάξεις στη Δύση μιλούσαν για “τέλος της ιστορίας”, διανοούμενοι της αριστεράς όπως ο Έρικ Χόμπσμπομ μιλούσαν για «αποχαιρετισμό στην εργατική τάξη» και τα περισσότερα κόμματα της αριστεράς θεωρούσαν ότι η προοπτική του σοσιαλισμού ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Κι όμως η πρωθυπουργία Μητσοτάκη κράτησε βαριά τρία χρόνια. Ανατράπηκε μέσα σε ένα κύμα από απεργίες για το ασφαλιστικό και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με κέντρο τη μάχη στα λεωφορεία της ΕΑΣ. Ήταν ένα πρώτο μήνυμα ότι η εργατική τάξη δεν είχε σκύψει το κεφάλι. Ακολούθησαν πολλά άλλα μέσα στους αγώνες αυτής της 25ετίας.

Σήμερα, η κατάσταση έχει γυρίσει ανάποδα. Ο «θριαμβευτής» καπιταλισμός βρίσκεται στην πιο μεγάλη κρίση, η Αριστερά έχει την αντίστροφη πρόκληση: να προσδιορίσει την εναλλακτική απέναντι στο σύστημα που χρεοκοπεί. Αυτή όλη η πορεία δεν ξετυλίχτηκε αυτόματα, είχε πολλές και δύσκολες μάχες για την Αριστερά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ