15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκλογές 9 Απρίλη με το σενάριο για τρίτη κάλπη τον Ιούλιο

Ημερομηνία:

Μετά την ανακοίνωση του νέου προεκλογικού πακέτου και με δεδομένο ότι έχει ζητηθεί από τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν φέρει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια και εκκρεμότητες μέχρι την 1η Μαρτίου, φαίνεται πως οι εκλογές κλειδώνουν για τις 9 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση όλοι στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται πλέον για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εφόσον δεν αλλάξει γνώμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ή δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν μετά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις 4-5 Μαρτίου και μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Σημειωτέον ότι εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν την Κυριακή των Βαϊων 9 Απριλίου και εφόσον λόγω απλής αναλογικής δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, οι δεύτερες εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν στις 14 ή 21 Μαϊου.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο όμως κυκλοφορεί και το σενάριο τρίτων εκλογών, στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές (με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής του 2020) η ΝΔ χάσει πολύ οριακά την αυτοδυναμία στη Βουλή και εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας με άλλο κόμμα (δηλαδή βασικά με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ) ή… μεταγραφής κάποιου βουλευτή που θα έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα και θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση οι τρίτες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν την Κυριακή 2 Ιουλίου, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Όλα αυτά είναι βέβαια πολύ πρόωρα ακόμη και επί του παρόντος η κυβέρνηση κοιτάζει πρώτον πως θα “καλοπιάσει” κρίσιμες εκλογικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, και δεύτερον πως θα αντιμετωπίσει επικοινωνιακά δύσκολα πολιτικά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών.

Κινητοποιήσεις όμως ξεκινούν και οι εκπαιδευτικοί καταγγέλοντας την “αξιολόγηση Κεραμέως”, η οποία ουσιαστικά επαναφέρει τον απαρχαιωμένο “επιθεωρητή” στα σχολεία.

Η ακρίβεια βέβαια παραμένει το κυριότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και άρα για την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στο Market Pass, το οποίο θα αρχίσει να πληρώνει από 1η Μαρτίου, καθώς και στο “καλάθι του νοικοκυριού”, που σύντομα θα γίνει “καλάθι της Σαρακοστής”.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ