32.8 C
Chania
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2026

Εκτεταμένο μπλακ άουτ σε ολόκληρη την Κρήτη: Χωρίς ρεύμα αστικά κέντρα και χωριά σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι — Στον ΑΔΜΗΕ αποδίδεται η βλάβη, παράλυση και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Ημερομηνία:

Σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και στην οικονομική δραστηριότητα προκάλεσε η εκτεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε μεγάλο τμήμα της Κρήτης.

Το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού δοκιμάστηκε από μια αιφνίδια βλάβη, η οποία εκκίνησε από την κεντρική και ανατολική πλευρά για να επεκταθεί λίγο αργότερα και στη δυτική, αφήνοντας στο σκοτάδι ολόκληρες συνοικίες και οικισμούς από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η γενικευμένη διακοπή έπληξε αρχικά τους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ οι πρώτες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το συμβάν οφείλεται σε πρόβλημα στο δίκτυο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η παράλυση στην κεντρική και ανατολική Κρήτη: Από το Ηράκλειο έως τη Μεσαρά

Η εκδήλωση του φαινομένου έγινε άμεσα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπου πολυπληθείς πυκνοκατοικημένες γειτονιές βρέθηκαν απροειδοποίητα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Μεταξύ των περιοχών που επηρεάστηκαν άμεσα εντός του πολεοδομικού ιστού ήταν ο Μασταμπάς, το Ατσαλένιο και τα Καμίνια, με τα προβλήματα να μεταφέρονται σχεδόν ταυτόχρονα και στα επαγγελματικά καταστήματα και τις οικίες της περιφέρειας του δήμου.

Το κύμα των διακοπών εξαπλώθηκε γρήγορα και εκτός της πόλης. Σοβαρά ζητήματα ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν στις Γούρνες, καθώς και σε ευρείες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Επισκοπή, την Ανώπολη και την Ελιά.

Την ίδια ώρα, η ανωμαλία στο ηλεκτρικό δίκτυο έγινε ορατή νοτιότερα, επηρεάζοντας οικισμούς και παραγωγικές δραστηριότητες στην πεδιάδα της Μεσαράς, ενώ ανάλογη εικόνα εκτεταμένης συσκότισης επικράτησε στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

Το μεσημεριανό χτύπημα στα Χανιά και η κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών

Ενώ αρχικά η βλάβη είχε αγγίξει περιοχές των Χανίων χωρίς να προκαλέσει μείζονα προβλήματα —με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για σταδιακή επαναφορά ή αναμενόμενη ομαλοποίηση της τάσης—, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Εκείνη την ώρα, η διακοπή ρεύματος έπληξε τόσο το σύγχρονο κέντρο όσο και την ιστορική Παλιά Πόλη των Χανίων, δημιουργώντας σοβαρές δυσχέρειες στις εμπορικές επιχειρήσεις και στην κίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η απώλεια της ηλεκτρικής ισχύος συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας στα δίκτυα ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας, αποκόπτοντας τις τηλεπικοινωνίες σε κρίσιμες περιοχές.

Μαρτυρίες πολιτών επιβεβαίωσαν τη διακοπή σε συνοικίες όπως η Χαλέπα, ο Άγιος Ιωάννης και η Σούδα, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρθηκαν ανατολικότερα, στις Καλύβες Αποκορώνου.

Σιγή για τα αίτια και επιχείρηση επαναφοράς από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ

Απέναντι στο σχεδόν καθολικό μπλακ άουτ που παρέλυσε τη δραστηριότητα σε τέσσερις νομούς, τα τεχνικά κλιμάκια και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ τέθηκαν άμεσα σε κατάσταση επιφυλακής, επιχειρώντας στο πεδίο για τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής ροής του ρεύματος.

Εντούτοις, παρά την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι επίσημοι φορείς απέφυγαν να προβούν σε οποιαδήποτε δημόσια γνωστοποίηση σχετικά με τα ακριβή τεχνικά αίτια που οδήγησαν στη γενική συσκότιση σχεδόν ολόκληρου του νησιού.

Η απόδοση της βλάβης σε υποδομές του ΑΔΜΗΕ παραμένει, μέχρι στιγμής, η επικρατέστερη εκδοχή που διακινείται σε επίπεδο πληροφοριών, ελλείψει επίσημου πορίσματος.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Μπουγιουρντί Σε πήλινο σκεύος (γιουβέτσι) βάζομε μια στρώση κασέρι μια...