18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

ΕΛΜΕ Χανίων: “Η προσπάθεια υποχρεωτικής 30ωρης παραμονής δεν θα περάσει”

Ημερομηνία:

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα (με ημερομηνία 26/1/2018 από το γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών) η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το 30ωρο των εκπαιδευτικών, ενός εκ των τριών προαπαιτούμενων των Θεσμών για το χώρο της Παιδείας, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται εκ νέου ότι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι ώρες την ημέρα ή τριάντα ώρες την εβδομάδα. Πρακτικά δηλαδή, ορίζεται ότι μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο, προκειμένου να ολοκληρώνουν εξωδιδακτικές εργασίες.

Η ΟΛΜΕ πάντως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι προτρέπει τους καθηγητές, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους, να αποχωρούν από το σχολείο, ασχέτως αν έχουν «κλείσει» έξι ώρες, ενώ η ΔΟΕ έχει παραπέμψει την εγκύκλιο στη νομική της υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σχολιάζοντας το νόμο για το 30ωρο, κάνουν λόγο για απόπειρα επιβολής του 30ωρου, όμως -όπως σημειώνουν- τόσο ο νόμος όσο και η εγκύκλιος έχουν ασάφειες που επιτρέπουν πολλαπλές αναγνώσεις, άρα και εφαρμογές.

Βέβαια, μένει στην πράξη να φανεί πώς θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και αν θα προκύψουν προστριβές εντός των σχολικών μονάδων, με διευθυντές που θα θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο, σε αντίθεση με την πρόθεση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Στα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών άλλωστε πρωτοστατεί το γεγονός ότι η πλειονότητα των σχολείων -και να ήθελε- δεν έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει όλους τους εκπαιδευτικούς μέσα στο σχολείο, καθώς δεν υπάρχουν γραφεία και αίθουσες καθηγητών.

Το θέμα της εφαρμογής του 30ωρου στα σχολεία ήταν αίτημα των Θεσμών κατά τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο τελικά ψηφίστηκε στο νόμο με τα προαπαιτούμενα μέσα στον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί -πληροφορία που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας προέταξε σε ανακοίνωσή του- ότι ήδη με νόμο του 1985, οριζόταν ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παραμένουν στα σχολεία υποχρεωτικά 30 ώρες. Πρόκειται για ένα νόμο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο Κώστας Γαβρόγλου δεν δίστασε, για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του προς τους εκπαιδευτικούς –άσχετα αν με τους Θεσμούς συμφώνησε εφαρμογή, να στείλει τη νέα ρύθμιση για το ωράριο μαζί με την παλαιότερη, ώστε να αποδείξει ότι στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα. Δηλαδή, ψηφίζεται ένας νόμος με τους ίδιους όρους με τον παλαιότερο, απλά με την προσθήκη διευκρινίσεων όσον αφορά διοικητικές και άλλες εργασίες εντός του σχολείου, όμως -με την όχι και τόσο διακριτική προτροπή του υπουργού Παιδείας- συνεχίζεται η μη εφαρμογή του.

Σε αυτό το μήκος κύματος έρχεται και η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων που δηλώνει ότι η υποχρεωτική 30ώρη παραμονή στο σχολείο “όπως στο παρελθον έτσι και σήμερα, θα ακυρωθεί στην πράξη”.

Διαβάστε τι αναφέρεται:

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κάθε προσπάθεια για υποχρεωτική 30ωρη παραμονή στο σχολείο, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, θα ακυρωθεί στην πράξη. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, σε όλα τα σχολεία, να διαφυλάξουν με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα στην παραπάνω κατεύθυνση. Κανείς/καμιά δεν είναι υποχρεωμένος/-η να κάθεται στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και τους συναδέλφους να ενημερώνουν το ΔΣ της ΕΛΜΕ για τυχόν πιέσεις. Στέλνουμε μαζί την απόφαση της ΓΣ των Προέδρων και την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Για όλα τα παραπάνω παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη...

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για...