19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

“Εμείς δεν τον γνωρίσαμε, όμως ακούμε το όνομά του παντού”: Κείμενο Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων για τα 10 χρόνια από το θάνατου του Κωστή Νικηφοράκη

Ημερομηνία:

«Η ζωή αξίζει μονάχα αν τη μοιράζεσαι», έλεγε ο Κωστής Νικηφοράκης. Και απέδειξε ότι το εννοούσε. Σήμερα, οι γιατροί της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων τιμούν τη μνήμη του πρωτοπόρου της αλληλεγγύης, ενός ανθρώποι που οι νεότεροι δεν έχουν γνωρίσει, όμως ακούνε το όνομά του παντού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο κείμενό τους.

Διαβάστε το κείμενό τους:

Είμαστε η νέα γενιά  που ακούει το όνομα του παντού και βλέπει τη φωτογραφία του στην κλινική του την Α΄Παθολογική. Ένα όνομα που συντροφεύει τους παλαιότερους συνάδελφους και δυναμώνει τους νεότερους.

‘’Η ζωή αξίζει μονάχα αν τη μοιράζεσαι’’

Λέξεις δίκες του πιο επίκαιρες από ποτέ για να μας αφυπνίσουν ή και ακόμα να μας παρηγορήσουν,  σε ένα κόσμο που οι κοινωνικές ανισότητες όλο και εντείνονται, που ο ευτελισμός της  ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας έχουν θυσιαστεί στο βωμό του χρήματος.

Τι πιο όμορφο και ελπιδοφόρο από ένα χέρι που θα σφίξει το χέρι του διπλανού με κλειστά μάτια δίχως να κοιτάξει χρώμα, φυλή, θρησκεία.

Εκεί ΕΙΝΑΙ ο Κωστής. Ως φάρος φωτεινός να  διδάξει ότι δε ζούμε σε μία κοινωνία ειρήνης και ελευθερίας, αλλά σε ένα διχασμένο κόσμο πελώριων κοινωνικών ανισοτήτων.

ΕΙΝΑΙ ο Άνθρωπος- Ιατρός  που έδινε καθημερινώς δείγματα ηρωισμού, έτρεχε αθόρυβα όπου το καθήκον του τον καλούσε, μαχόταν για ότι αυτός θεωρούσε ως καλό και δίκαιο, χωρίς συμβιβασμούς με τις σκοπιμότητες των καιρών.

Δέκα χρόνια τώρα χωρίς τον Κωστή το Νικηφοράκη και οι καιροί δεν άλλαξαν. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο αριθμητής της κοινωνία των ¾ που είχε περιγράψει άλλαξε.

Είμαστε φτωχότεροι σαν άνθρωποι και σαν γιατροί που δεν είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά. Το έργο του όμως παραμένει ενεργό ακόμα μέσα σε αυτό το Νοσοκομείο και μέσα στην Χανιώτικη κοινωνία. Υποχρέωση όλων μας… να το αναδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...