22.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Εμπρησμός στα σπίτια του Μπόμπολα και του αντιδημάρχου Σφακίων, στου Ασφένδου – Συνέντευξη του αντιδήμαρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη

Ημερομηνία:

Της Νέλλης Ψαρρού

Τις πρώτες μέρες του 2013 άγνωστοι έβαλαν φωτιά στις δύο εξοχικές κατοικίες του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα καθώς και σε αυτήν του αντιδημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη. Η φωτιά έγινε αντιληπτή αφού είχε σβήσει, την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, καθώς το χωριό είναι ακατοίκητο και τα σπίτια του χρησιμοποιούνται κυρίως τα καλοκαίρια ή σε αργίες κλπ. Οι δράστες και τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα και οι αρχές προσπαθούν να τους εντοπίσουν από τα λίγα σημάδια που άφησαν πίσω τους στη μία κατοικία που δεν κάηκε ολοσχερώς. Οι δράστες μπαλόταραν τις πόρτες για να εισέλθουν, καθώς επίσης έγραψαν και τη φράση «Γερμανοπροδότη» (ανορθόγραφα) και στα τρία σπίτια.

Από το τηλεοπτικό κανάλι MEGA, μέρος του οποίου ελέγχει μετοχικά η οικογένειά του, ο Φ. Μπόμπολας υποστηρίζει ότι «η επίθεση αυτή έχει προφανή στόχο την ελευθερία του Τύπου και την επιχειρηματικότητα», ενώ συμπληρώνει ότι «η εκτός ορίων βία εκτιμάται ότι στοχεύει στην κατατρομοκράτησή του και στη φίμωση των εντύπων της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε., που εκδίδει το “ΕΘΝΟΣ”, το “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής” και την “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”».

Αν και ο εμπρησμός έλαβε χώρα σε ακατοίκητο κατά βάση χωριό, εν τη απουσία και των ιδιοκτητών, ο αντιδήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης έκανε λόγο για δολοφονική επίθεση και για αδίστακτη συμμορία που θα ξαναχτυπήσει. Μάλιστα, απέδωσε την επίθεση στην παρουσία του επιχειρηματία αλλά και στις φήμες ότι θα δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην περιοχή στον τομέα της παραγωγής ρεύματος μέσω ανεμογεννητριών. Θεωρεί επίσης ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε λόγω της φιλικής σχέσης με την οικογένεια του Φώτη Μπόμπολα. Από την άλλη, κάτοικος της περιοχής με τον οποίον μιλήσαμε (τα στοιχεία του παραμένουν στη διάθεση της εφημερίδας) επισημαίνουν ότι η πρόσφατη παρουσία του Μπόμπολα στου Ασφένδου δεν μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο από την πρόθεσή του να επενδύσει εκεί: «Έτσι δρουν αυτοί», μας είπε, «αγοράζουν μια κατοικία, ρίχνουν και κάποια ψίχουλα στην περιοχή για να κερδίσουν τον κόσμο με το μέρος τους, και μετά προχωρούν στα σχέδιά τους».

Μανούσος Χιωτάκης

Ο αντιδήμαρχος Σφακίων, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, είπε ότι δεν είχε αντιπαραθέσεις με κανέναν:  «Εκεί ήταν το πατρικό μου σπίτι, έμενα τα καλοκαίρια. Απ’ ότι είδα ήταν πεισματική δουλειά, δεν μπορώ να πω ότι το κάνανε για μένα αφού ήμουν πάντα στα κοινά και δεν έχω στεναχωρήσει κανέναν, πάντα καλό έκανα. Και στα τρία σπίτια γράψανε «Γερμανοπροδότης», και δεν ξέρω γιατί το γράψανε». Ο κ. Χιωτάκης αποδίδει τον εμπρησμό στο δικό του σπίτι στη σχέση που του αποδίδανε με τον Μπόμπολα. Λέγανε ότι αυτός τον έφερε στο χωριό. «Ε, τον βοήθησα κι εγώ, όταν ζητούσε ένα σπίτι εκεί πέρα… Ότι ενδιαφέρθηκα, ενδιαφέρθηκα, δεν το κρύβω. Παναγία μου, έρχεται ένας άνθρωπος κατευθείαν και σου λέει, τι θέλετε να κάνω στο χωριό σας, και ανακαίνισε την εκκλησία που είχαμε στο χωριό με πολλά λεφτά, την έφτιαξε νόμιμα όχι παράνομα, την αρχαιολογία βρήκε, και τα πάντα, κεραμίδια κλπ. Ο άνθρωπος ήταν και επαρχιώτης, γιατί να τον διώξουμε, αλλά και χωρίς να είναι επαρχιώτης, σε ένα απομονωμένο χωριό που δίνει μια ζωή, νομίζω πως κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς, να τον βοηθήσουμε». Τι άλλο έκανε για το χωριό, ρωτήσαμε, και μας είπε: «Την εκκλησία αναστήλωσε μονάχα, δεν ξέρω αν είχε σκοπό να κάνει και κάτι άλλο. Τα μάρμαρα έφτιαξε, βάφτισε και την κόρη του εκεί και ήθελε βέβαια και η εκκλησία να είναι καλύτερα, να μην είναι ρημαγμένη…». Αν και το χωριό θεωρούσε ότι ο κ. Χιωτάκης έφερε τον Μπόμπολα στο χωριό, ο ίδιος λέει ότι οι σχέσεις τους ήταν περιορισμένες: «Ε, του ‘κανα κάνα-δυο φορές παρέα γιατί δεν ερχότανε ο άνθρωπος, μια-δυο φορές όλο το χρόνο, και όταν ήρθε και βάφτισε την κόρη του είχαμε πάει όλο το χωριό εκεί. Αυτές τις σχέσεις είχα. Εντάξει, δεν αμφιβάλλω ότι η κοινή γνώμη έλεγε ότι, ο Μανούσος τον έφερε. Εντάξει ο Μανούσος τον έφερε, εμείς στο χωριό τον αγαπούσαμε, πραγματικά τον αγαπούσαμε».

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας, όπως και στα αρχικά δημοσιεύματα, ο κ. Χιωτάκης συνδέει την υπόθεση με την εναντίωση των πολιτών προς τις ανεμογεννήτριες. Όμως, και ο ίδιος ως αντιδήμαρχος και ο δήμος Σφακίων έχουν υπογράψει ομόφωνα μαζί με το δίκτυο ενάντια στις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταυτόχρονα επιμένει ότι καμία τέτοια επένδυση δεν έχει επιδιώξει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στην περιοχή. «Ακουγότανε ότι τον φέραμε τον Μπόμπολα στου Ασφένδου και θα αγοράσει τη Μαδάρα, μας φωνάζανε και για τις ανεμογεννήτριες, που αυτός δεν έχει ούτε σχέση με τις εταιρείες που ήταν να ’ρθουν στην Κρήτη. Κάτι κεραίες που είχανε βάλει παλαιότερα στις Μαδάρες για να μετρούν τον αέρα, τις ρίξανε όλες, ήταν 6-7 σε όλη την επαρχία των Σφακίων και μέχρι πέρυσι τον Μάρτιο τις ρίξανε όλες. Αυτός δεν σχετιζόταν με αυτές τις ΑΠΕ στην περιοχή. Όμως το λέγανε ότι ο Μπόμπολας θα φέρει και θα κάνει και θα δείξει… Άλλοι είχαν πιο σχέσεις με τον Μπόμπολα από μένα, [αλλά] η κοινή γνώμη έλεγε, ο Μανούσος, ο Μανούσος. Εδώ πέρα οι χωριάτες βλέπανε έναν επιχειρηματία και νομίζαν πως κρατάει όλη την Ελλάδα».

Επιμείναμε σε αυτή την ερώτηση προς τον κύριο Χιωτάκη, δηλαδή μιας και ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν είχε ανοιχτά κάνει κάποια επενδυτική κίνηση και εφόσον και ο αντιδήμαρχος προσωπικά δεν έχει εναντιωθεί στα αιτήματα του δικτύου, γιατί συνέδεσε αυτή την ενέργεια αναφερόμενος στο Δίκτυο. «Διότι εκεί πήγε το μυαλό μου, γιατί άκουγα συνέχεια σ’ όλη την επαρχία ότι θα κάνουνε ανεμογεννήτριες και κάνανε και δείχνανε και φωνάζανε… Δεν ξέρω, ήτανε οι κτηνοτρόφοι εκεί στις Μαδάρες που λέγανε «θα μας εφάει», και το ένα και το άλλο, αυτά φωνάζανε, αυτά. Πιστεύω ότι από εκεί ξεκίνησε η δουλειά».

– Απ’ όσο γνωρίζουμε όμως τις δραστηριότητες του δικτύου δεν έχουν δείξει σημάδια τέτοιων συμπεριφορών και ενεργειών, τον ρωτήσαμε, και μας είπε: «Τίποτα, τίποτα δεν ξέρω, δεν ξέρω καθόλου, εγώ είμαι σε απόγνωση γιατί πρέπει να βρεθούνε, αν δεν βρεθούν θα κάνουν μεγαλύτερο κακό, εμένα μου κάψανε το σπίτι μου, θα διαλύσουνε οικογένειες… Να βρεθούνε αυτοί οι άνθρωποι γιατί δεν θα κάνουν μόνο στην επαρχία ζημιά, θα κάνουν σ’ όλη την Κρήτη ζημιά.  Οπωσδήποτε. Και η επαρχία δεν θέλω να διαλύσει».

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δράστες ήταν από την περιοχή, ξέραν καλά τι κάνανε, πότε και πως θα το κάνανε. Πάνω σε αυτό συνεχίστηκε ο διάλογός μας:

– Ν. Ψαρρού: Σας άκουσα χτες σε κάποια δημοσιεύματα να μιλάτε για δολοφονική επίθεση…

– Μ. Χιωτάκης: Πραγματικά

– Ν. Ψαρρού: Το πιστεύετε αυτό; Αφού τα σπίτια ήταν ακατοίκητα, και αυτό ήταν γνωστό, πως μπορείτε να μιλάτε για δολοφονική επίθεση;

– Μ. Χιωτάκης: Να σας πω. Εγώ έβγαινα τακτικά και πήγαινα στο χωριό με την οικογένειά μου. Και πριν 20 μέρες πάλι με μια παρέα, και τέτοια. Όπως είδα εγώ, αν ήμουν εκεί πέρα, ειλικρινά αν με βρίσκανε μέσα θα με σκοτώνανε. Όταν βλέπεις και  μπαλοτέρνουνε το ρολόι της ΔΕΗς, την πόρτα… Να την μπαλοτέρνανε στην κλειδωνιά να ανοίξει το καταλαβαίνω. Τι γυρεύανε οι πυροβολισμοί ένα μέτρο από την κλειδωνιά παρακάτω; Δηλαδή, αν ήμουν μέσα και με βρίσκανε μπορεί και να με σκοτώνανε.

– Ν. Ψαρρού: Ναι αλλά όπως είπατε κι εσείς, οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό γνώριζαν και την περιοχή και τα σπίτια και όλα. Προφανώς λοιπόν γνωρίζανε ότι δεν είσαστε εκεί.

– Μ. Χιωτάκης: Το γνωρίζανε βέβαια.

– Ν. Ψαρρού: Άρα δεν φαίνεται για δολοφονική επίθεση…

– Μ. Χιωτάκης: Πες ότι καμιά φορά έβγαινε ο γιος μου και έμενε και δεν ήμουν εγώ εκεί πέρα, και μένα με βλέπανε να δουλεύω κάτω στο ελαιουργείο… Το ξέρανε βέβαια γιατί το κάμανε Τετάρτη βράδυ που εγώ δούλευα, ξημερώθηκα… Εγώ λέω πως αν ήμουν μέσα, πες πως ήμουνα βρε παιδί μου… Να όπως προ ημερών κάτι παιδιά, βοσκοί, 13-14 χρονών, που βγήκανε με τα πρόβατά τους την Πέμπτη το βράδυ, δεν είχανε αυτοκίνητο, με τα πόδια τους ήτανε, να δουν αυτοκίνητο ας πούμε. Πες πως έβγαινα κι εγώ, ο γιός μου…

– Ν.Ψαρρού: Παρόλα αυτά φαντάζομαι ότι αυτοί θα το ‘ξεραν αυτό μιας και παρακολουθούσανε το τι γίνεται.

– Μ. Χιωτάκης: Ε, παρακολουθούσανε βέβαια…

– Ν. Ψαρρού: Η Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων έκανε και κάποια ανακοίνωση και αρνείται κάθε εμπλοκή με αυτές τις μεθόδους, και πολλά μέλη από το δίκτυο έχουν εκπλαγεί δυσάρεστα με την άμεση σύνδεση που κάνατε ανάμεσα στα μέλη του δικτύου και σε αυτή την ενέργεια…

– Μ. Χιωτάκης: Δεν ξέρω, δεν άκουσα τίποτα… Εγώ το είπα επειδή ξέρω ότι πάντα φωνάζανε ότι θα κάνουνε, θα δείξουνε, ότι ο Μπόμπολας είναι στη μέση και τέτοια, εγώ δεν έχω με κανέναν άλλο τίποτα. Απλώς επειδή λένε ότι τον έφερα εγώ, το κάνανε κι εμένα… Τίποτα, τίποτα. Μόνο οι Γερμανοί κάψανε σπίτια.

Η Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων, μέλος του δικτύου ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει: «Καταδικάζουμε τέτοιου είδους καινοφανείς ενέργειες απ’ όπου κι αν προέρχονται, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δυναμιτίζουν την τοπική κοινωνική ειρήνη και να δίνουν αφορμές σε κάποιους, να προβοκάρουν τον αγώνα της κοινωνίας ενάντια στο γενικότερο ξεπούλημα του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι το ισχυρότερο όπλο που έχει μια κοινωνία να ξεπεράσει τις παθογένειές της είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός, γι’αυτό εδώ και στα δυο χρόνια ύπαρξής μας, οι δράσεις μας προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, με μια σειρά εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. […]

Εμείς αρθρώνουμε κοινωνικό και πολιτικό λόγο εκεί που κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβουμε και συντασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ενάντια στη λαίλαπα που έχει βρει τον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρακτικές των εμπρησμών τις οποίες καταδικάζουμε, είναι αποτέλεσμα της αποδόμησης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού, με συνέπεια να βρίσκουν έδαφος να παρεισφρύουν και να δρουν, φασιστικά στοιχεία και μηδενιστικές λογικές και το κυριότερο να κινδυνεύει η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι μας, να διαβρωθούν από αυτές τις πρακτικές και ιδέες.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλες μας τις δυνάμεις, για την αφύπνιση του τόπου μας ενάντια στην παραίτηση, τη λήθη, τον ωχαδερφισμό, την ατιμωρησία και όσα ακόμα συνθέτουν την κατάσταση που όλοι βιώνουμε και αντικρίζουμε καθημερινά… Αυτές οι μηδενιστικές πρακτικές ούτε θα προβοκάρουν ούτε θα σταματήσουν την πορεία μας!»

ΥΓ: Ως μικρή υποσημείωση να αναφέρουμε ότι σε αυτή τη συνέντευξη έγινε και μια ενδιαφέρουσα «άσχετη» παραδοχή γι’ αυτό που όλοι ξέρουμε σχετικά με τον τρόπο που το δημόσιο έχει συμμαχήσει με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ανέφερε λοιπόν ο κ. Χιωτάκης, σχετικά με την μη επενδυτική εμπλοκή του Μπόμπολα, ότι: «Παρόλο που λέγανε ότι, επειδή ήρθεν ο Κοπελούζος και μια άλλη εταιρεία… Και τότε, αυτό που είχανε ψηφίσει ότι από τα 600 μέτρα και πάνω δεν είναι δικό μας, το παίρνει το δασαρχείο, και κάνανε χαρακτηρισμούς στην επαρχία πάρα πολλούς, 5-6 και μέχρι τον Αποκόρωνα, αποχαρακτηρισμούς το δασαρχείο κατευθείαν σ’ αυτές τις εταιρείες»!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βασιλειάδης στο δήμο Πλατανιά – Mόλις τα 19 εκ. ευρώ ζημιών από τα 80 εκ. ευρώ από τις...

Περιοδεία στον Πλατανιά πραγματοποίησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σάββας...

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Χανιά με ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη

Η ΤΕ Χανίων ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική...

Ηράκλειο: 35χρονος εξύβρισε και χτύπησε ζευγάρι ηλικιωμένων

Απρόκλητη επίθεση από έναν 35χρονο δέχτηκαν -χωρίς να ξέρουν...