14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εμφύλιος στο Συντηρητικό Κόμμα της Αγγλίας λόγω των μέτρων που πήρε ο Τζόνσον για την αντιμετώπιση της Όμικρον – «Πολύ σοβαρή η μετάλλαξη Omicron, ευθύνεται για το 60% των κρουσμάτων» λέει ο αρχίατρος

Ημερομηνία:

Ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πυροδότησαν τα νέα μέτρα που έφερε στη Βουλή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να φρενάρει το «παλιρροϊκό κύμα κρουσμάτων» (η φράση ανήκει στον Τζόνσον), που έχει ήδη φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το βρετανικό σύστημα υγείας. Γνώστες των ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος εκτιμούν ότι οι αποσκιρτήσεις βουλευτών και συνολικότερα η εσωκομματική αμφισβήτηση δεν συνιστούν άμεση απειλή για τον Τζόνσον.

Τα μέτρα ψηφίστηκαν μόνο χάρη στη συνδρομή βουλευτών από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, σαφές σημάδι αδυναμίας. Ωστόσο, «ο Μπόρις στις κακές του είναι καλύτερος από τον καλύτερο επίδοξο διάδοχο στην καλύτερή του ημέρα», είπε βετεράνος του κόμματος υπό την κάλυψη της ανωνυμίας. Τα μέτρα αφορούν την τηλεργασία, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και την καθιέρωση διαβατηρίου εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής, η οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης για τις γιορτές είναι να γίνουν κανονικά τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στον ελάχιστο αριθμό που επιτρέπουν οι οικογενειακές τους συνθήκες.

Στα μέτρα που αίρονται είναι οι απαγορεύσεις πτήσεων από χώρες της Νότιας Αφρικής. Οι πτήσεις αρχίζουν ξανά από σήμερα, καθώς η απαγόρευση δεν θεωρείται ότι επιτελεί κάποιο σκοπό εφόσον η παραλλαγή «Ομικρον» κυκλοφορεί ευρέως στη Βρετανία.

Στη Νορβηγία, ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την κατανάλωση οινοπνεύματος σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

“Άσχημα” νεα

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι δήλωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού αποτελεί μια πραγματικά σοβαρή απειλή κι ότι όσα ήδη γνωρίζουν σχετικά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είναι «άσχημα».

«Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή απειλή αυτή τη στιγμή. Για το πόσο μεγάλη είναι η απειλή, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όμως όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, είναι άσχημα», είπε ο Γουίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Και το βασικό είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται αυτό, κινείται σε έναν απολύτως πρωτοφανή ρυθμό».

Ο Βρετανός αξιωματούχος συμπλήρωσε: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουμε αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι η ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων και η ικανότητα να δώσουμε ώθηση στην ταχύτητα σε αυτό το στάδιο».

Τα ποσοστά νοσηλειών αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές στη Βρετανία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα κύμα νέων μολύνσεων, είπε σήμερα ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος της Αγγλίας και προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα σπάσει ρεκόρ τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

«Φοβάμαι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι ρεκόρ θα καταρριφθούν πολλά τις επόμενες λίγες εβδομάδες καθώς οι δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν», τόνισε ο Κρις Γουίτι.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ γνωστοποίησε σήμερα ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

«Κανείς δεν θέλει να δει πια άλλους περιορισμούς», είπε ο Τζαβίντ στην τηλεόραση του BBC, απαντώντας σε ερώτημα εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά.

«Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θέλουν να είναι ασφαλείς, για τους ίδιους, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους».

"google ad"

Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

protothema.gr

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...