14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ενέργεια: Χωρίς λύση το θέμα του φυσικού αερίου – Διακοπές ρεύματος προκρίνει η Ευρώπη για το ηλεκτρικό

Ημερομηνία:

Η πίεση που έχουν δεχθεί οι πολίτες από την ακρίβεια και τα δύσκολα σενάρια για την ενέργεια ακουμπάει πλέον πιεστικά το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το θέμα.

Καθημερινά πλέον τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους πολίτες ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν φυσικό αέριο και για τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχει καμία λύση στον ορίζοντα.

Οι χθεσινές προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν – αν και ήταν φτωχές σε περιεχόμενο – έφεραν ικανοποίηση στην Αθήνα καθώς τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν μία βάση για συζήτηση.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα συναρμόδια υπουργεία επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να δουν πια είναι η πιο συμφέρουσα λύση τόσο για το ηλεκτρικό όσο και για το φυσικό αέριο αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως. Στο πλαίσιο αυτό πάντως η Αθήνα θα επιμείνει στην επιβολή πλαφόν στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως και σε πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή, που είναι και σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πάντως ότι η πρόταση αυτή είναι δύσκολο να περπατήσει στην Ευρώπη καθώς πολλές χώρες είναι επιφυλακτικές στο κατά πόσον μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Το γεγονός πάντως ότι περισσότεροι από 2.000.000 πολίτες – που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο- θα βρεθούν στο φάσμα του ψύχους τρομοκρατεί τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία ωστόσο για την ώρα δεν βλέπουν κάποια εφαρμόσιμη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση συζητούν το μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ανάλογα με την εξοικονόμηση, ακριβώς όπως θα ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμανθούν .

Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν με την επάρκεια φυσικού αερίου που θα υπάρξει στην Ευρώπη. Πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν πάντως ότι η Κομισίον επεξεργάζεται ένα μοντέλο όπου μια επιτροπή ειδικών θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας καλύτερες τιμές.

Από την επάρκεια θα εξαρτηθεί άλλωστε και η επιδότηση που θα πάρουν οι πολίτες που έχουν φυσικό αέριο καθώς όπως ομολογούν όλοι –άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ- το ύψος της κρατικής επιδότησης, σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει το ύψος αυτής για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...