23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εναλλακτικά σενάρια για το αύριο και η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ

Ημερομηνία:

Του Θεόδωρου Κατσανέβα | Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας επιφύλαζε μια σπουδαία και ευχάριστη έκπληξη. Σε αντίθεση με τα συνήθη, προχωρά με παρησία στο δρόμο των προεκλογικών εξαγγελιών και στη πιστή εφαρμογή του προγράμματός της. Αυτό ξάφνιασε τους “Εταίρους” και ειδικότερα το Βερολίνο που είχαν συνηθίσει σε κυβερνήσεις  υποτακτικών και Ναιναίκων. Αλλά τώρα έρχονται τα δύσκολα. Οι θυμωμένοι “Εταίροι” τρίζουν τα δόντια τους. Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια στην πορεία μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους.

Αν τα καταφέρει να κάμψει την Πρωσική αναλγησία της υπερ-Πωθυπουργού Μέρκελ, τότε του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, αφού στην περίπτωση αυτή, θα ανατραπεί όλη η μέχρι σήμερα πολιτική της, με συνέπεια να αμφισβητηθεί και η ίδια, κάτι που ήδη έρχει αρχίσει να συμβαίνει. Η σημερινή κυβέρνηση των Ναιναίκων στην Ισπανία το έθεσε με περίσιο κυνισμό.

Αν η Μέρκελ υποχωρήσει στον Τσίπρα, τότε το Podemos, η ανεχόμενη αντιπολίτευση στη Μαδρίτη, θα θριαμβεύσει στις επερχόμενες εκλογές. Για τους λόγους αυτούς και με στα πλαίσια των τρεχουσών εξελίξεων, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η ισχυρή πλέον πιθανότητα του Grexit. Σε μια τέτοια περίπτωση, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει μελετημένα και με σύνεση, μόνο κερδισμένοι μπορούμε ναβγούμε.

Η συντεταγμένη έξοδος απο το ευρώ

Η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ, η έκδοση εθνικού νομίσματος, η συνετή διαχείριση της νομισματικής πολιτικής και η γενναία υποτίμηση της νέας δραχμής μέχρι 50% για την ανάκτηση της νεκρής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν τα αναγκαία μέσα για την ανατροπή του μνημονίου και την ελπιδοφόρα φυγή προς τα εμπρός. Το επιστημονικό μας επιτελείο έχει μελετήσει σε βάθος τα οικονομικοπολιτικά δεδομένα για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, τις διαπραγματευτικές τακτικές, την πορεία του πληθωρισμού,κλπ., τις προβλεπόμενες συνέπειες και μεταξύ άλλων τα ακόλουθα βασικά μέτρα πολιτικής.

Μείωση της ανεργίας κάτω του 10% και αύξηση των εισοδημάτων κατά 20-30%

Η αρχική περίοδος της μετάβασης στη δραχμή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι 14 μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων, διασφαλίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, η σημερινή αγοραστική αξία των αμοιβών,η επάρκεια σε τρόφιμα,φάρμακα, καύσιμα, πρώτες ύλες, κλπ. και προσαρμόζεται ομαλά η οικονομία στο εθνικό νόμισμα, χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς. Η αναλογία ευρώ προς δραχμή θα είναι 1: 2, δηλ. 100 ευρώ θα ισούνται με 200 δραχμές. Προβλέπεται η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% και αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 20% μετά τους αρχικούς 14 μήνες, στη διάρκεια των οποίων διατηρείται η σημερινή αγοραστική τους αξία με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το αγροτικό εισόδημα αυξάνεται άνω του 30% και το ίδιο ισχύει και για την επιχειρηματικότητα κυρίως στον τουρισμό και  τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Αναβάθμιση και εξορθολογισμός της δημόσιας υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας

Αναβαθμίζεται η δημόσια υγεία και το κράτος πρόνοιας, η σύνταξη καταβάλλεται το αργότερο σε ένα μήνα, επανέρχεται το εφ’ απαξ στα πρότερα δεδομένα με ανώτερο πλαφόν τις 100.000 νέες δραχμές( 50.000 ευρώ), θεσπίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πραγματικά αναξιοπαθούντες πολίτες, ενισχύεται το σύστημα οικογενειακής μέριμνας και βοήθειας στο σπίτι και λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία εντάσσεται στο ΕΣΥ, όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στο ΙΚΑ και όλοι οι φορείς πρόνοιας στον ΕΟΠ ( Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας), με ενιαίους, σύγχρονους κανόνες υγείας, ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας.  Ενισχύεται η δημόσια παιδεία και ιδιαίτερα τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δημιουργούνται Πανεπιστημιακές σχολές υψηλού επιπέδου  με διδασκαλία στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, για την προσέλκυση φοιτητών και Ελλήνων Πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο με τη μορφή ιδρυμάτων και τη σύμπραξη του κράτους, φορέων και ιδιωτών.

Μείωση των δανείων κατά 50% και αποτροπή κατάσχεσης κατοικιών

Τα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ μειώνονται κατά 50%, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αποδεδειγμένα δίκαιες περιπτώσεις και δημιουργείται Στεγαστική Τράπεζα για  αποτροπή πλειστηριασμού κατοικιών, κατά το πρότυπο του Ρούσβελτ το 1937.  Για δάνεια άνω των 100.000 ευρώ, προβλέπεται αναλογικά μικρότερη διασφάλισή τους, ενώ οι περιπτώσεις θαλασσοδανείων αντιμετωπίζονται δικαστικά.

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του δημοσίου

Καθιερώνεται ενιαίος μηχανογραφημένος κωδικός αριθμός (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας), θεσπίζεται αντικειμενικοποίηση, εκσυγχρονισμός και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, μείωση του ΦΠΑ, πάταξη της φοροδιαφυγής και αποκλεισμός των μεσαζόντων από μεγάλες κρατικές προμήθειες. Προωθούνται σύγχρονες αρχές διοίκησης με ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, επιβολή αυστηρών κυρώσεων, εκσυγχρονισμό και επίσπευση  απονομής της δικαιοσύνης, προαγωγή της αξιοκρατίας, της διαφάνεια, της  αποτελεσματικότητας.

Ανάπτυξη

"google ad"

Προβλέπεται η στήριξη της εσωτερικής ζήτησης και εγχώριας παραγωγής, με προώθηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στον ορυκτό,  ενεργειακό πλούτο και την εναλλακτική ενέργεια, τον ποιοτικό τουρισμό,την κοινωνική φροντίδα,τη σύγχρονη γεωργία, τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων,τη βιομηχανία λιπασμάτων, των αμυντικών προϊόντων, της φαρμακοβιομηχανίας, των ναυπηγείων των μηχανολογικών κατασκευών και ανταλλακτικών,του ιματισμού και της μόδας, της ναυτιλίας και τροφοδοσίας πλοίων, των κατασκευών και δομικών υλικών, την τσιμεντοβιομηχανία και χαλυβουργία, τις μεταφορές και logistics, τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, την έρευνα, την καινοτομία και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, και ειδικότερα με τη δημιουργία διεθνών Πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων υψηλού επιπέδου.

Εθνικά θέματα και παράνομη μετανάστευση

Αναζητούνται και διασφαλίζονται διεθνή ερείσματα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ως ανάχωμα απέναντι στην γερμανοποίηση της Ευρώπης, αλλά και σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Κίνα, Ρωσία κλπ. Προωθείται η ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, διασφαλίζεται η εθνική ταυτότητα και τα συμφέροντα της χώρας με ελληνοκεντρικό προσανατολισμό, χωρίς ιδεοληψίες και ακραίες αντιλήψεις, με στήριξη του πολιτισμού, των τεχνών, του περιβάλλοντος και των παραδόσεων, με ενίσχυση των δεσμών με την ομογένεια, με προαγωγή της αμυντικής  ικανότητας και αμυντικής μας βιομηχανίας. Επιλύεται άμεσα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος που δεν έχει αποκτηθεί νόμιμα, οι νόμιμοι μετανάστες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καθιερώνεται επιλεκτική εισροή ενσωματώσιμων μεταναστών μέχρι 8% του ελληνογενούς πληθυσμού, παράλληλα με την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Οι πέντε βασικές θέσεις

Η υπόθεση ότι το μνημόνιο μπορεί να ανατραπεί χωρίς έξοδο από το θανατηφόρο ευρώ, αποτελεί μια κορυφαία ανοησία, ένα πολιτικάντικο ψέμα. Γιατί το ευρώ είναι απόλυτα αλληλένδετο με το μνημόνιο και τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, η οποία δεν έχει τέλος. Η «ΔΡΑΧΜΗ, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση», προτάσσει πέντε βασικά αστέρια-θέσεις : 1) την ανατροπή του μνημονίου με μετάβαση στη δραχμή, 2) το νοικοκύρεμα του κράτους, 3)την αυτοδύναμη ανάπτυξη, 4)την εθνική αξιοπρέπεια, 5)την κοινωνική δικαιοσύνη. Συμπλέει  με την Ευρώπη της ειρήνης, της σύγκλισης, της αλληλεγγύης των λαών. Αλλά πρώτα με την Ελλάδα. Το συγκροτημένο, σοβαρό, ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας, που είναι δεκτικό συζητήσεων, και προτάσεων, περιλαμβάνει πολλά άλλα σημεία που μπορεί να αναζητηθούν στις  ιστοσελίδες μας  www.drachmi5.gr  και  www.odosdrachmis.com, www.theodore-katsanevas,blogspot. com, στο Facebook, στα φυλλάδιά μας και ειδικότερα στο τελευταίο βιβλίο μου«Η μετάβαση στη δραχμή».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...