Η ισχυρή παρουσία των Κινέζων αποτέλεσε την έκπληξη στον διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ, αφού τόσο το ενδιαφέρον της ιταλικής ΤΕRΝΑ όσο και της γαλλικής RTE (θυγατρικής της ΕDF) είχε προεξοφληθεί από νωρίς. Η Κίνα μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση συμμετοχής στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δύο κολοσσούς, τη State Grid Corporation of China (SGCC) που είχε δώσει το «παρών» και στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και την China Southern Power Grid, η παρουσία της οποίας προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι δεν πληροί και τη βασική προϋπόθεση της προκήρυξης που απαιτεί, τουλάχιστον συμμετοχή σε διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς που είναι μέλος του ΕΝΤΖΟ_Ε. Πληροφορίες φέρουν τη δεύτερη κινεζική εταιρεία να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές.
Κυβερνητικές πηγές αξιολογούν το κινεζικό ενδιαφέρον ως πολύ σημαντικό και το συνδέουν με τη στρατηγική της Κίνας για συμμετοχή σε έργα ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η SGCC έχει εξαγοράσει ήδη το 25% της πορτογαλικής REN, κίνηση που της διασφάλισε και το διαβατήριο για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, ενώ το 2014 εξαγόρασε το 35% της ιταλικής CDP RETI, η οποία ελέγχει το 29,85% της ΤΕRNA και το 30% της SNAM (ιταλικός διαχειριστής αερίου). Μια τρίτη κινεζική εταιρεία, η CGN, συμμετέχει με 33,5% σε κοινοπραξία με τη γαλλική EDF στο mega project του πρώτου νέου πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Βρετανία, κόστους 18,8 δισ. ευρώ.
Στις επαφές που είχε η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού, η Κίνα φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για την εξαγορά του 17% της ΔΕΗ που έπεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ όσο και για την από κοινού κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Οι Κινέζοι εξέφρασαν ενδιαφέρον και για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις οποίες συνδυάζουν με τις διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Εμφανίζονται διαθέσιμοι να χρηματοδοτήσουν το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, αλλά και άλλα επενδυτικά σχέδια για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, που θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού των ελληνικών νησιών.
Στον βαθμό που το στρατηγικό ενδιαφέρον των Κινέζων για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνεται και δεδομένου ότι το τελικό κριτήριο για τον επενδυτή που θα επιλεγεί με βάση την προκήρυξη της ΔΕΗ, είναι αποκλειστικά το τίμημα, οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, TERNA και RTE, δύσκολα θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις κινεζικές εταιρείες. Στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και αποτίμηση της εταιρείας λίγο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, η State Grid Corporation of China ήταν πρόθυμη να προσφέρει πάνω από 600 εκατ. ευρώ, που υπό όρους θα έφτανε και τα 800 εκατ. ευρώ, όταν η ιταλική TERNA, θα πρόσφερε 300 εκατ. ευρώ.