23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ενδοοικογενειακή βία: Γροθιά στο στομάχι τα στοιχεία κακοποίησης γυναικών στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Σε μάστιγα μία σύγχρονης κοινωνίας που μέσα από διάφορους τρόπους και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προσπαθεί να την περιορίσει εξελίσσεται η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών. Το μοτίβο συμπεριφοράς των ανδρών απέναντι στις γυναίκες είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας αλλά και στο Ηράκλειο όπου τα περιστατικά που φτάνουν στις αρχές είναι καθημερινά.

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές πολλά από τα πορτρέτα των δραστών παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μέσο του αυταρχισμού προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν.

Αρνητικό παράγοντα για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αποτελεί και υιοθέτηση παραδοσιακών αντιλήψεων για τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας, δηλαδή υπεροχή του αρσενικού έναντι του θηλυκού.

Σε επίπεδο Ηρακλείου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών ολοένα και αυξάνονται αφού καθημερινά γυναίκες καταγγέλλουν στην αστυνομία αλλά και σε εθελοντικά σωματεία, τις στιγμές που έζησαν στα χέρια των συντρόφων και των συζύγων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο Ράδιο Κρήτη ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων νομού Ηρακλείου, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, εξυπηρετήθηκαν συνολικά 281 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών ενώ χρειάστηκαν 3.084 ώρες συμβουλευτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2021 ήταν μία χρονιά με χιλιάδες περιστατικά καθώς μόνο στο σύνδεσμο γυναικείων σωματείων Ηρακλείου γνωστοποιήθηκαν 359 περιστατικά ενώ πέντε γυναίκες που κακοποιήθηκαν χρειάστηκε να φιλοξενηθούν στη δομή. Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου, Μαίρη Παχιαδακη, τα περιστατικά είναι πολλά και όπως λέει υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο ξενώνας της παραπέμπει στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Αστυνομία τώρα καλείται καθημερινά να διαχειριστεί τέτοιου είδους περιστατικά με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να έχει οδηγήσει στην ίδρυση γραφείου ενδοοικογενειακής βίας και στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Νίκο Καλομοίρη, το γραφείο που λειτουργεί στο Ηράκλειο εδώ και περίπου ένα μήνα αποτελείται από 15 αστυνομικούς που διαχειρίζονται μόνον τέτοιου είδους περιστατικά.

Είναι αξιοσημείωτη η περίπτωση μιας 34χρονης γυναίκας στο Ηράκλειο που πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στην αστυνομία ο σύζυγός της της επιτέθηκε λεκτικά με ύβρεις και απειλές έξω από το σπίτι της και στη συνέχεια χειροδίκησε σε βάρος της ενώ δεν δίστασε να την τραυματίσει με κατσαβίδι στη μέση της.

Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ένας 44χρονος άνδρας δικάστηκε στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καθώς κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε και κτύπησε άγρια την 74χρονη μητέρα του. Το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 16 μηνών ωστόσο τους τρεις από τους 16 μήνες θα τους περάσει στη φυλακή. Η παραπάνω προφυλάκιση δεν ήταν η μόνη που καταγράφηκε φέτος για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών καθώς και άλλοι άνδρες έχουν προφυλακιστεί είτε επειδή χτύπησαν τη σύζυγό τους είτε τη μητέρα τους.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...