22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα μικρά αιολικά πάρκα στη Βουλή, από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ημερομηνία:

Την αναγκαιότητα εδραίωσης συνθηκών ενεργειακής δημοκρατίας αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 27 ακόμη Βουλευτών.

«Η επίτευξη του στόχου της ενεργειακής δημοκρατίας προϋποθέτει την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιώτες και επιχειρήσεις με όρους βιωσιμότητας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά των μικρών αιολικών πάρκων τα οποία, αποδεδειγμένα, έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Γι’ αυτό και ζητάμε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για την εγκατάσταση μικρών, κάτω από 60 kW, αιολικών πάρκων, πόσες από αυτές έχουν τεθεί σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο και στο μη-διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς και με ποιόν τρόπο προτίθεται να ενισχύσει την εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών στο σύνολο της επικράτειας.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αδειοδοτικής διαδικασίας, για την ανάπτυξη αιολικών σταθμών μικρότερων από 60kW. Η σχετική ΚΥΑ για τον καθορισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας και των αναγκαίων λεπτομερειών εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 και μεταξύ των προϋποθέσεων που έθετε, ήταν και οι όροι για την σύνδεση, την χωροθέτηση, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν την εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών. Οι δε διαδικασίες των αιτήσεων, οριζόταν ότι θα διενεργούταν εντός 3 μηνών από την έκδοση της ΚΥΑ στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο ίδιος φορέας οριζόταν ως αρμόδιος και για τους μικρούς αιολικούς σταθμούς ΚΑΙ στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Μικρά αιολικά πάρκα»

Είναι γνωστό ότι η επίτευξη του στόχου της ενεργειακής δημοκρατίας προϋποθέτει την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιώτες και επιχειρήσεις με όρους βιωσιμότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά των μικρών αιολικών πάρκων τα οποία, αποδεδειγμένα, έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργούν μικρότερη οπτική όχληση και άρα και λιγότερες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που χωροθετούνται.

Με το άρθρο 50 του νόμου 4546/2018 δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αδειοδοτικής διαδικασίας, για την ανάπτυξη αιολικών σταθμών μικρότερων από 60kW ενώ προβλεπόταν ότι μελλοντική ΚΥΑ θα προσδιόριζε τις λεπτομέρειες αναφορικά με την αδειδότηση, την χωροθέτηση, την τιμολόγηση και την σύνδεση τους με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η σχετική ΚΥΑ «ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74462/2976/2020 – ΦΕΚ 3150/Β/30-7-2020. Καθορισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής σταθμών μικρών ανεμογεννητριών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης των 60 kW, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας, με βάση την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4203/2013 (Α΄ 235) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 50 του ν. 4546/2018(Α΄ 101) και ισχύει» εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 και προέβλεπε τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση των μικρών αιολικών σταθμών. Μεταξύ των προϋποθέσεων που έθετε περιλαμβάνονταν και οι όροι για την σύνδεση, την χωροθέτηση, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν την εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών. Για την αποζημίωση των επενδυτών προβλεπόταν ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών είτε την αποζημίωση στην βάση της Τιμής Αναφοράς του Πίνακα 1, της περίπτωσης β.β της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 είτε μέσα από την διαδικασία του πραγματικού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Οι διαδικασίες των αιτήσεων οριζόταν ότι θα διενεργούταν εντός 3 μηνών από την έκδοση της ΚΥΑ στον ΔΕΔΔΗΕ ενώ ο ίδιος φορέας οριζόταν ως αρμόδιος και για τους μικρούς αιολικούς σταθμούς ΚΑΙ στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Λαμβάνοντας υπόψιν την περιβαλλοντική σημασία και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του πλουραλισμού στην παραγωγή των ΑΠΕ, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Α) Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για την εγκατάσταση μικρών (κάτω από 60 kW) αιολικών πάρκων και πόσες από αυτές έχουν τεθεί σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο και στο μη-διασυνδεδεμένο δίκτυο;

Β) Με ποιόν τρόπο προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενισχύσει την εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών στο σύνολο της επικράτειας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

"google ad"

Φάμελλος Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δραγασάκης Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...