17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ενεργοποίηση της Οδηγίας 2001/55/EK ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Σύρους πρόσφυγες της Ιεράπετρας – Βράβευση των διασωστών από τον Νίκο Δένδια | Φωτός

Ημερομηνία:

Ένα διαφορετικό σκηνικό φαίνεται να διαμορφώνεται σε σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες της Ιεράπετρας. Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλή τον βουλευτή Λασιθίου Κώστα Δερμιτζάκη επισκέφτηκε το Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας για να τους μιλήσει, στον Πειραιά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Δήμου ενώ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τους διασώστες.

Κ. Δερμιτζάκης: Ενεργοποίηση της “Οδηγίας 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου” για επιμερισμό ευθυνών

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου επισκέφθηκαν τη Δευτέρα τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας όπου φιλοξενούνται.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον επιμερισμό της ευθύνης προστασίας των προσφύγων μεταξύ και των υπόλοιπων κρατών μελών. Προφανώς, αν κι εφόσον ενεργοποιηθεί, το αίτημα των προσφύγων για να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πιο αναλυτικά τώρα, οι πρόσφυγες, στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία τους, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία και τη συμπαράσταση από το λαό της περιοχής και τους εθελοντες που βοηθούν την οργάνωση της παραμονής τους.

Όπως είπανε, μετά την οδύσσεια του ταξιδιού και τα βάσανα του πολέμου πτοσπαθούν να βρουν διέξοδο για τη ζωή τους.

Καθαρό αίτημά τους είναι η δυνατότητα τους να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να προμηθευτούν τα ανάλογα ταξιδιωτικά έγγραφα.

DSC07123

Είναι χαρακτηρηστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας πέρασε ένα πολεμικό αεροπλάνο και οι πρόσφυγες πετάχτηκαν επάνω και ενστικτωδώς προσπάθησαν να προστατευθούν. Η φρίκη του πολέμου τους ακολουθεί.

Ο Κωστής Δερμιτζάκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματά τους και τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία για την υποστηρίξη των δικαιωμάτων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη για ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προσωρινή προστασία των Σύρων προσφύγων, με πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβει συνδρομή και να εξασφαλίσει τον επιμερισμό της ευθύνης προστασίας τους μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών (Οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006).

Καθώς πρέπει να αναμένεται αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε. λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να σχεδιάσει την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης. Ο Κωστής Δερμιτζάκης τους ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το θέμα των προσφύγων από τη Συρία άμεσα στη Βουλή.

Επίσκεψη Δήμαρχο Πειραιά στους Ιρακινούς μετανάστες στο Λιμένα του Πειραιά

kori_moralis

"google ad"

Εν τω μεταξύ τους μετανάστες από το Ιράκ που αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το πλοίο «Baris» και φιλοξενούνται προσωρινά σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα. Κορίνα Λαουλάκου.

Ο κ. Μώραλης ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του Ερυθρού Σταυρού για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δεκαπέντε μετανάστες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, για τις συνθήκες μεταφοράς τους στολιμάνι του Πειραιά αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους.

Με απόφαση του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη θα φιλοξενηθούν στον Ξενώνα Αστέγων του Δήμου Πειραιά μέχρι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να τους επανενώσει με τις οικογένειές τους.

Στον Ξενώνα Αστέγων θα τους παρασχεθεί στέγη, φαγητό και ρουχισμός

Συγχαρητήρια Δένδια στους διασώστες των 700 μεταναστών στην ΙεράπετραE2B7299DF4E49D471F49655F9F955E6F

Στο γραφείο του υποδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τον Κυβερνήτη, τον Ύπαρχο και τον Α΄ Μηχανικό της φρεγάτας «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους όλου του πληρώματος, όπως και το πλήρωμα του ελικοπτέρου Super Puma που αποτελείται από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, τους οποίους και συνεχάρη για την επιτυχή Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης νοτίως της Ιεράπετρας, κατά την οποία διασώθηκαν άνω των 600 ατόμων που επέβαιναν στο ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

«Θα ήθελα κύριοι να σας διατυπώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τον άθλο τον οποίο επιτελέσατε κάτω από πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Εκτός από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στο Λιμενικό Σώμα. Και σας παρακαλώ θερμά να τα μεταφέρετε στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συνέχισε τονίζοντας: «Αυτό το οποίο κάνατε, καταρχήν ήταν σημαντικό σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Σώσατε πάνω από 600 ανθρώπινες ζωές και καταφέρατε να μεταφέρετε μία έγκυο γυναίκα κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες με ασφάλεια. Ήταν κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία θα το θυμάται για χρόνια, σαν παράδειγμα δικής σας αυτοθυσίας αλλά και επαγγελματικής επάρκειας και ανθρωπισμού. Διότι εδώ αποδείξατε ότι δεν έχουμε μόνο την πρόθεση, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα, τη γνώση, την εμπειρία, τον επαγγελματισμό.

Ξέρετε ότι στις εποχές που ζούμε η ελληνική κοινωνία χρειάζεται παραδείγματα. Χρειάζεται ήρωες της καθημερινότητας. Ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους σωστά, επιτελούν το καθήκον τους και αποδεικνύουν ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε στόχους. Εσείς λοιπόν, μας κάνατε όλους περήφανους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ από την καρδιά μου. Είμαι σίγουρος ότι τα ίδια ακριβώς αισθήματα έχει και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για εσάς. Πρέπει δε να σας πω ότι αυτό παρατηρήθηκε και από τη διεθνή κοινότητα. Καταλαβαίνετε τι θα είχε συμβεί αν στην ώρα της δικής μας ευθύνης, στο δικό μας γεωγραφικό χώρο, χάναμε 700 ανθρώπινες ζωές επειδή δεν θα είχαμε καταφέρει να τους διασώσουμε. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι έχουμε απόλυτη επάρκεια, ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρούμε και να πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα».

Τέλος, είπε: «Έχω ασχοληθεί πολύ με το μεταναστευτικό λόγω της προηγούμενης θητείας μου, ξέρω πόσο ευαίσθητες είναι οι κοινωνίες και της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου. Σας λέω ειλικρινά ότι προσφέρατε στη χώρα μας και στην εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας στο εξωτερικό, πολύ μεγάλη υπηρεσία. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι κύριοι. Θα μου επιτρέψετε τέλος να σας δώσω τον θυρεό του Υπουργείου για να θυμίζει στο πλήρωμά σας σήμερα αλλά και διαχρονικά στο πλήρωμα που υπηρετεί στη φρεγάτα και στο ελικόπτερο την πατρίδα, το τι καταφέρατε εσείς».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρα θέματα: Περί ανεμογεννητριών

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Απρίλης μήνας και η εικόνα...

Τα Χανιά υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα, το απόγευμα της Πέμπτης...

Διαμαρτύρεται ο Δήμος Σφακίων για Γιορτή Σφακιανής Πίτας στη Θεσσαλονίκη

Επιστολή διαμαρτυρίας υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο Σφακίων Ιωάννη Ζερβό...