26.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Εντολή στο Ισραήλ από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

Ημερομηνία:

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε την Παρασκευή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΔΔΔ ανακοίνωσε την απόφαση για το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, είπε.

Το δικαστήριο υποστήριξε ένα αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια ζήτησε το μέτρο σε μια υπόθεση που κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Reuters αναφέρει ότι έξω από το δικαστήριο, μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών κυμάτισαν σημαίες ζητώντας μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της υπόθεσης για γενοκτονία ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την παραμονή της απόφασης της Παρασκευής ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης ο κύριος δρόμος για την παροχή βοήθειας και διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τη Γάζα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν από το ICJ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το δικαστήριο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Το δικαστήριο δεν έχει εξουσίες επιβολής.

Η ευρύτερη υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ICJ κατηγορεί το Ισραήλ για ενορχήστρωση μιας γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού. Το ICJ δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας επί αυτής της κατηγορίας – θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή...

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα...