17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Επίκαιρα σχόλια

Ημερομηνία:

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 
“Για να φτιάξουμε μια πολιτεία, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε πολίτες, έλεγε ο Πλάτων, γυρεύοντας να συντάξει εκείνο το συνταγματικό χάρτη που θάκανε να βασιλέψει το καλό και θα επέβαλε την αρετή. Βέβαια η αρετή ενθαρρύνεται και δεν επιβάλλεται.
Ο φιλελευθερισμός του 19ου αιώνα διακήρυσσε πως το άτομο δεν έχει άλλη υποχρέωση εκτός από αυτή του να μην «κάνει κακό».
Η εγωιστική συμπεριφορά του πολίτη, βασισμένη στην πεποίθηση πως και οι άλλοι το ίδιο θα έκαναν στη θέση του, έπαψε ν’ αποτελεί σήμερα παραδεκτό επιχείρημα και πρόσχημα μιας αδιάφορης παθητικότητας.
Καθήκον μας είναι να πάψει η βλάβη που θα υποστούμε από την σιωπή των άλλων να αποτελεί τα λύτρα του μύθου της ελευθερίας μας.
Η αδιαφορία που είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σημερινού κοινωνικού κλίματος έχει ίσως μικρότερη ένταση, αλλά οπωσδήποτε μεγαλύτερη διάρκεια και διαβρωτικότητα από την εμπάθεια και τις φιλονικίες.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν η πάλη εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να πληγωθείς, η αδιαφορία αντίθετα δεν πληγώνει ποτέ. Η αδιαφορία σκοτώνει.”
ΠΗΓΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ