Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Βουλευτή Ηρακλείου Γιώργο Λογιάδη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25 Κρήτης.
Τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 υποδέχθηκε η διευθύντρια του Μουσείου η οποία και ξενάγησε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο χώρο του Μουσείου με τα σπουδαία αρχαιολογικά εκθέματα.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και η αντιπροσωπεία του κόμματος πραγματοποίησαν συνάντηση με εργαζόμενους του Μουσείου, όπου συζητήθηκαν οι προωθούμενες πολιτικές της Κυβέρνησης και της Υπουργού Πολιτισμού για την μετατροπή των μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Οι άνθρωποι από το Μουσείο Ηρακλείου ανάφεραν πως η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν υπηρετεί τους στόχους και τους σκοπούς του “ελληνικού μουσείου” και πως θα έπρεπε να εξαντληθούν τα περιθώρια στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για να βελτιωθούν οι όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι του μουσείου ανέφεραν πως τα μουσεία μας πρωτοπορούν και τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν δεν έχουν να κάνουν με το νομικό τους καθεστώς.
Για τους συντηρητές ειδικά των αρχαιοτήτων, υπάρχουν πολλά προβλήματα στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επισήμαναν οι εργαζόμενοι, ενώ υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την βελτίωση των υποδομών του μουσείου και για τους εργαζόμενους των μουσείων. “Η μετατροπή σε ΝΠΔΔ έχει σκοπό τη μεταφορά υπηρεσιών σε ιδιώτες. Μπορούν να ανταπεξέλθουν τα μουσεία στο ρόλο τους αρκεί να έχουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και τις υποδομές” τόνισαν χαρακτηριστικά, ενώ έθεσαν και το θέμα του μακροχρόνιου δανεισμού των αρχαιοτήτων, αλλά και των προβλέψεων του νομοσχεδίου για 3μήνη καταγραφή τους.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η στήριξη του κόμματος είναι δεδομένη στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές της κ. Μενδώνη. “Μιλάμε για μία διεθνή πρακτική, επικαλούνται την ευελιξία, που είναι σημαντική, όμως η έλλειψη της είναι προσχεδιασμένη για να υπάρξει σταδιακή εμπορευματοποίηση. Και το έργο για τους εργαζόμενους το έχουμε δει κι αυτό σε μια σειρά από τομείς του δημοσίου με σοβαρές συνέπειες γι’ αυτούς” επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως: “εάν σκέφτεσαι με όρους αγοράς και μπεις σε αυτό το εξαιρετικό μουσείο σκέφτεσαι τι μπορείς να βγάλεις από το κάθε έκθεμα”.
Επιπλέον ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως γίνεται μια μεταφορά της εμπορευματοποίησης, των κινήτρων συγκεκριμένα για αυτήν, στην διοίκηση και τους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει ιδιωτικοποίηση εκ των έσω. “Χρειάζεται βελτίωση, όμως τα προβλήματα πρέπει να λυθούν εντός του υπάρχοντος πλαισίου με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των μουσείων” κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μετά το πέρας της επίσκεψης και της συνάντησης, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:
“Θα ξεκινήσω από τα πολύ πολύ θετικά. Αυτό εδώ το Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα κόσμημα, ένα διαμάντι. Το παρακολουθώ από τα μικράτα μου, από τη δεκαετία του ’60. Σήμερα είχα τη χαρά να με ξεναγήσουν οι προϊστάμενοι, το προσωπικό. Αναβαθμίζεται συνεχώς. Αποδεικνύει καθημερινά ότι τα αρχαιολογικά μας μουσεία μπορούν να βελτιώνονται και πραγματικά να λειτουργούν με έναν τρόπο που δεν υπάρχει ξένος επισκέπτης, και βεβαίως Έλληνας, που να μη θαυμάζει, όχι μόνο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι μας, οι συντηρητές μας το αναδεικνύουν, τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι με τον διεθνή πολιτισμό.
Τώρα στα αρνητικά. Η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. στη διαδικασία εμπορευματοποίησης των πάντων έχει δρομολογήσει τη μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ. Είναι το πρώτο στάδιο, αυτό που κάνουν στα πανεπιστήμια, αυτό που κάνουν στα νοσοκομεία, εκχωρούν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, θα δώσουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό με τον οποίο δεν θα βγαίνει το Μουσείο μόνο και μόνο για να αναγκάσουν το Μουσείο να “πέσει” στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα, των χορηγών που δεν ενδιαφέρονται για το έργο που επιτελείται εδώ μέσα.
Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι. Δεν χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να δοθούν πολύ περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στους διοικητικούς. Μπορεί το πωλητήριο του Μουσείου να λειτουργήσει καλά, μπορεί το Μουσείο να ελέγχει τη δημιουργία νέων αντιγράφων εκθεμάτων για το πωλητήριο, μπορεί και το κυλικείο να λειτουργήσει τέλεια, δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση για αυτό, δεν χρειάζεται να έρθει ο ιδιώτης, ο φίλος του φίλου του βουλευτή, του Περιφερειάρχη της Μητσοτάκης Α.Ε. για να λειτουργήσει σωστά το Μουσείο.
Το ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι, χρειάζεται αποκέντρωση, χρειάζονται περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στη διοίκηση αυτού του εξαιρετικού Μουσείου αλλά δεν χρειάζεται εμπορευματοποίηση και θα είμαστε εναντίον και θα σταθούμε τείχος μπροστά στην προσπάθεια να γίνει το Μουσείο ΝΠΔΔ που είναι το πρώτο στάδιο της εμπορευματοποίησης και ουσιαστικά της καταστροφής αυτού του κοσμήματος”.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την εκλογολογία ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε:
“Εμείς είμαστε σε διάταξη εκλογικής μάχης εδώ και καιρό, όχι μόνο τώρα. Έχουμε ολοκληρώσει το Συνέδριό μας, βρισκόμαστε σε διαδικασία της προεκλογικής εκστρατείας. Η προεκλογική εκστρατεία για εμάς ξεκίνησε εδώ και μήνες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή η Μητσοτάκης Α.Ε. προσπαθεί να κλείσει όλες τις μπίζνες που έχει αφήσει ανοιχτές ελπίζοντας σε μια-δυο ζαριές για να κρατήσει την εξουσία. Το ΜέΡΑ25 θα είμαστε εδώ με το κάλεσμά μας ήταν λαϊκή συσπείρωση, λαϊκή συστράτευση εναντίον της Μητσοτάκης ΑΕ και εναντίον κάθε μορφής ολιγαρχίας”.