28.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Επιστολή βόμβα της Κομισιόν – Χάθηκαν 1 δισ. κοινοτικών κονδυλίων λόγω ανικανότητας

Ημερομηνία:

Τον κώδωνα του κινδύνου να παραμείνει η χώρα μας ουραγός στη νέα ψηφιακή εποχή κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής) με επιστολή που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ζητώντας να επιταχυνθούν  οι διαδικασίες ώστε να απορροφηθούν άμεσα κοινοτικά κονδύλια  εκατομμυρίων ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω καθυστέρησης και οργανωτικής ανικανότητας των ελληνικών αρχών.

Τα κονδύλια αυτά του ΕΣΠΑ  έχουν να κάνουν με δράσεις σε τομείς της τεχνολογίας, της  πληροφορικής και των επικοινωνιών και αφορούν την ψηφιακή λειτουργία  της δημόσιας διοίκησης (μητρώο πόθεν έσχες κλπ),της δικαιοσύνης  (ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης δικογράφων κλπ),της υγείας,των δημοσίων  οικονομικών, τις ηλεκτρονικές πληρωμές,το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στην  επιστολή της η Κομισιόν, κάνει λόγο για 1 δισ. ευρώ πιθανών επενδύσεων  που χάθηκαν λόγω μη ενεργοποίησης των έργων και μη απορρόφησης των  ανάλογων κοινοτικών κονδυλίων, εξαιτίας της έλλειψης  στρατηγικής,προσανατολισμού ,έγκαιρης παράδοσης  προτάσεων,διαδικαστικών κωλυμάτων και πολύπλοκων διαδικασιών που  εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές.

“Παρά τις συνεχείς επιστολές μας σε ανώτατο επίπεδο και τις τεχνικές  συναντήσεις,αναφέρεται χαρακτηριστικά,η Ελλάδα συνεχίζει α κατέχει  αρνητικό ρεκόρ απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων του ΣΠΑ σε επιχειρησιακά προγράμματα όπως η “ψηφιακή ανάπτυξη” η η κοινωνία της πληροφορίας” παρουσιάζοντας από το 2007 έως σήμερα μια απογοητευτική κατάσταση”.

Ειδικότερα για τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020) οι κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν  τη βιωσιμότητα και την απόδοση της ” Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε  “(δημόσιος Οργανισμός) ,προτείνοντας την εγκατάσταση ενιαίου κέντρου  συντονισμού υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού με στόχο να “τρέξουν”  έργα και δράσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση και μετάβαση στη  ψηφιακή εποχή του δημοσίου.

Στην επιτάχυνση των έργων, με βάση το συμφωνημένο σχέδιο δράσης ,θα συνδράμουν στις ελληνικές αρχές δύο  εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όμηροι της θανατηφόρας θηλειάς της ΑΑΔΕ οι Έλληνες

Ένας ατελείωτος γολγοθάς βρίσκεται μπροστά από την αγωνιώδη προσπάθεια...

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξασκήσει την πυρηνική του ετοιμότητα

Σε νέες πολεμικές δηλώσεις προέβη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ...