19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΕΠΟΦΕΚ: Χάθηκε μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την επαρχία Κισάμου και τους δήμους της Δυτικής Κρήτης

Ημερομηνία:

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) πραγματοποίησε την Δευτέρα 23/1/2023 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) συνάντηση με την Επιτροπή Παρακολούθησης της Υλοποίησης των Αποφάσεων του Συνεδρίου «Γέφυρες Πολιτισμού με τα Χωριά της Επαρχίας Κισάμου» (28-9-2022) και με τους εκπροσώπους των Δήμων και λοιπών Φορέων με κύριο θέμα την ενημέρωση τους σχετικά με την πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕΚ για ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας  και την  διαχείριση σε τοπικό επίπεδο με την χωρική ενότητα του Δήμου Κισάμου, του Δήμου Πλατανιά και Δήμου Καντάνου-Σελίνου του προγράμματος  LEADER 2023-2027  .

Ο Γενικός Διευθυντής  της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ Ζορμπάς Κων/νος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της συζήτησης καλησπερίζοντας τους συμμετέχοντες και παρουσιάζοντας τα βασικά θέματα, που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., κ Κουνελάκης Στέλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συνεδρίου που είχε πραγματοποιήσει η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. στην Ο.Α.Κ. στις 28-9-2022.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Κουνελάκης στην συνέχεια, πραγματοποιήσαμε με πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕΚ στις 15-11-2022  μια συνάντηση με τον κ Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα», τον πλέον ειδικό για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα υλοποίησης των συμπερασμάτων του συνεδρίου μας.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης Ιωάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κισάμου κ. Χαχλάκης Γεώργιος και ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ κ. Κουνελάκης Στέλιος.

Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας είναι ο οραματιστής και συνάμα η κινητήρια δύναμη της αναστήλωσης και της κοινωνικοποίησης των Αρχαίων Θεάτρων, των Πολιτιστικών Διαδρομών που υλοποιούνται σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος, οι οποίες αποτελούν πρότυπο Αειφόρου και Βιώσιμης ανάπτυξης, ο δημιουργός των ΚΕΠ, ο στρατηγός για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.

Αφού είχε μελετήσει όλες τις πρωτοβουλίες μας και την μελέτη «Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης Επαρχίας Κισάμου» πρότεινε ότι στη δική μας περιοχή ταιριάζει ο σχεδιασμός ενός Προγράμματος Τ.Α.Π.- Το.Κ. (Τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων) πρώην πρόγραμμα LEADER ,το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο που περιγράφει την “από τη βάση προς την κορυφή” προσέγγιση των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες συγκροτούν μια σύμπραξη, προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε στη συνέχεια και ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου.

Η  προστιθέμενη αξία από την διαχείριση ενός τέτοιου προγράμματος είναι:

1.Δημιουργείται ένα πιο φιλικό και κοντινό στον πολίτη σύστημα διακυβέρνησης των τοπικών υποθέσεων “Από κάτω προς τα Πάνω“

2.Δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγαλύτερης και ποιοτικότερης ενεργοποίησης των πολιτών μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες του προγράμματος LEADER.

3.Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και με διαφανείς διαδικασίες επίλυση κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

4.Δημιουργείται ένας κόμβος τεχνογνωσίας στην περιοχή.

5.Οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες προτείνουν και διαχειρίζονται το μοντέλο ανάπτυξης που τους ταιριάζει.

6.Το οικονομικό όφελος για τον νομό θα ήταν διπλάσιο, διότι η κάθε Ομάδα Τοπικής Δράσης θα έχει τον ίδιο σχεδόν προϋπολογισμό,  ανεξάρτητα της εδαφικής έκτασης της.

Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή, παρόλη την σπουδαιότητά της για το μέλλον της περιοχής μας, ναυάγησε.

"google ad"

Ενώ υπήρχα τρεις(3) ομόφωνες αποφάσεις των Δημάρχων Κισάμου, Πλατανιά και Καντάνου-Σελίνου (4/12, 19/12 και 31/12/2022 αντίστοιχα) να προχωρήσουν στη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρίας, ενώ οι Βουλευτές, η Περιφέρεια και άλλοι θεσμικοί φορείς ήταν θετικοί σε αυτή την προοπτική , στη συνέχεια για άγνωστους και γνωστούς λόγους και διαδρομές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν και να ακολουθήσουν  την πεπατημένη οδό. Για την επαρχία Κισάμου είναι η δεύτερη προσπάθεια που προσκρούει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (Ο.Α.Κ. ΑΕ). Η πρώτη είχε γίνει με την ΑΝΕΤΕΚ το 1994.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και ο κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος δεν ανταγωνίζονται κανένα θεσμό. Αντιθέτως σε κάθε βήμα τους, σε κάθε πρόταση τους, στόχο έχουν να ενώσουν, να συνεργαστούν και όλοι μαζί με πρωτεργάτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πετύχουμε μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες το καλύτερο για το τόπο μας.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η προσπάθεια της ΕΠΟΦΕΚ θα συνεχιστεί, ώστε η περιοχή μας να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα από τον προϋπολογισμό του προγράμματος LEADER,  που θα κυμαίνεται στα 4.000.000 με 5.000.000 ευρώ για όλο το νομό Χανίων, ενώ, εάν οι Δήμοι Κισάμου ,Πλατανιά και Καντάνου-Σελίνου είχαν προχωρήσει στη δημιουργία  Αναπτυξιακής Εταιρίας, θα διαχειρίζονταν περίπου το ίδιο ποσό οι τρεις τους.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:

1.Συνάντηση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, ώστε εκπρόσωποι από τους φορείς της  περιοχή μας  να συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος Leader 2023-27.

2.Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. θα συμβάλει με κάθε τρόπο και μέσο στην ενημέρωση των κατοίκων της επαρχίας Κισάμου για το τρέχον πρόγραμμα LEADER 2023-2027.

3.Λόγω των έντονων Περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, θα διεκδικήσουμε μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς της ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα  Αειφόρου και Βιώσιμης Ανάπτυξης  μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης των συμμετεχόντων για τα προαναφερθέντα, προτάθηκε η  σύσταση μιας Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα επιληφθεί όλων των παραπάνω θεμάτων. Ύστερα από πρόταση της Ολομέλειας αποφασίστηκε στην Συντονιστική Επιτροπή να συμμετέχουν οι εξής:

  • Ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. ως συντονιστής του έργου της Επιτροπής
  • Ο Δήμαρχος Κισάμου, κ Μυλωνάκης Γεώργιος
  • Ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ Μαλανδράκης Ιωάννης
  • Ο κ Ζορμπάς Κων/νος, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης
  • Ο κ Χουδαλάκης Ευάγγελος, Πρόεδρος του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου
  • Ο κ Παρασκάκης Θεόδωρος, Εικαστικός
  • Ο κ Μοτάκης Γεώργιος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων.

Αναλυτικά συμμετείχαν στην συνάντηση:

  • Ο κ Κουνελάκης Στέλιος, Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.
  • Ο κ Ζορμπάς Κων/νος, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης
  • Ο κ Καπνισάκης Αντώνιος, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πλατανιά (Κ.Ε.ΔΗ.Π.)
  • Ο κ Χουδαλάκης Ευάγγελος, Πρόεδρος του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου (Ν.Ε.Σ.Κ.)
  • Ο κ Βερναδάκης Ιωάννης, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων περιοχής Κισάμου
  • Ο κ Χαρτζουλάκης Κων/νος, Γεωπόνος/Μελετητής, Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου
  • Ο κ Μπουρδάκης Εμμανουήλ, Ά Αντιπρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. & Πρόεδρος του Πολ. Συλ. Μαραθοκεφάλας
  • Ο κ Κουλετάκης Ανδρέας, Γραμματέας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. & Μέλος του Πολ. Συλ. Άστρικα
  • Ο κ Γιακουμάκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. & Ταμίας του Πολ. Συλ. Μοθιανών-Σκαφιώτου «Η Αναγέννηση»
  • Ο κ Βουρδουμπάκης Ιωάννης, Ταμίας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. & Πρόεδρος του Πολ. Συλ. Γαβαλομουρίου
  • Ο κ Γρυμπαουλάκης Δημήτριος, Υπεύθυνος Πολ. Εκδηλώσεων της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»
  • Ο κ Μακράκης Γεώργιος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. & Πρόεδρος του Πολ. Συλ. Βλάτους «Νέοι Ορίζοντες»
  • Ο κ Καρπαδάκης Σπύρος, Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. & Πρόεδρος του Πολ.Συλ. Πανεθήμου-Κρύας Βρύσης
  • Ο κ Μπομπολάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων
  • Ο κ Στυλιανουδάκης Παναγιώτης, Πρόεδρος του Πολ. Συλ. Βουβών
  • Ο κ Τζανακάκης Γεώργιος, Πρόεδρος του Πολ. Συλ. Έλους «Η Αναγέννηση»
  • Η κ Τζανακάκη Ευτυχία, Μέλος του Πολ. Συλ. Έλους «Η Αναγέννηση»
  • Ο κ Μαθιουδάκης Νικόλαος, Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Πολυρρήνιας
  • Ο κ Παρασκάκης Θεόδωρος, Εικαστικός, Μέλος των Γιορτών Ρόκκας
  • Η κ Λαϊνάκη Νεκταρία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
  • Η κ Τριμανδήλη Παναγιώτα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
  • Ο κ Μπιτσάκης Αναστάσιος, Μέλος του Συλ. Κοινότητας Κεφαλίου
  • Ο κ Κρασάκης Αναστάσιος, Μέλος του Συλ. Κοινότητας Κεφαλίου
  • Ο κ Ζουρίδης Γιάννης, Ιδιώτης-Επιχειρηματίας από τον Δ.Δ. Ιναχωρίου
  • Ο κ Κουρτάκης Γιάννης, Ιδιώτης-Αγρότης από το Δ.Δ. Γραμβούσας
  • Ο κ Φαντάκης Γιάννης, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
  • Ο κ Μηλιδάκης Μιχάλης, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
  • Ο κ Κολλίντζας Δημήτριος, Μουσικός Συνεργάτης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Ευχαριστούμε πολύ την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και προσωπικά τον κ Ζορμπά Κων/νο για την φιλοξενία και την πολύτιμη βοήθεια, την οποία  απλόχερα προσφέρει σε κάθε προσπάθειά μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...